Snart lanseres testen som skal gi sertifiserte innkjøpere

Anbud365: Snart lanseres testen som skal gi sertifiserte innkjøpereSentrale skikkelser i arbeidet med å etablere og sørge for å gjennomføre sertifiseringsordningen for offentlige anskaffelser (SOA BASIS), f.v. Hege Strandhagen, Difi, Arnhild D. Gjønnes, NHO, Bernt Nilsen, Norsk Test, Anna Katrine Asprem Hvardal, Difi, Tor-Åge Brekkvassmo, Difi og Ragnhild Sund, Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) (foto: Marcus Evensen, Difi).

Skriv ut artikkelen

14. oktober lanseres testen som skal være eksamen for dem som kaster seg på sertifiseringsordningen for offentlige anskaffelser (SOA BASIS). Norsk Test skal stå for denne testen. Fagplanen ble nylig presentert på Difis markedskonferanse. SOA BASIS er enn nasjonal sertifisering i gjennomføring av anskaffelsesprosesser på grunnleggende nivå. Så finnes Anskaffelsesakademiet, som gir tilbud på høyere utdanningsnivå – med vekttall og karakter som dokumentasjon. Begge sentrale i arbeidet med å få til et ønsket og etterlengtet kompetanseløft innenfor offentlige anskaffelser.

På markedskonferansen som Difi nylig arrangerte, møtte en hel rekke leverandører av kurs med interesse av å bidra til å gjennomføre sertifiseringsordningen i praksis. På konferansen ble også innholdet i ordningens fagplan og sertifiseringstest offentliggjort.

Difi har imidlertid ingen godkjenningsordning av kursleverandører. Det betyr at de som er interessert i å ta kurs og deretter den nødvendige testen for å bli sertifisert, må se etter kursleverandører som legger fagplanen for SOA BASIS til grunn for sine kurs. SOA BASIS kan brukes som kompetansekartlegging og bevis på den enkeltes innkjøpsferdigheter. Fagplanens fokus er god innkjøpspraksis innenfor regelverkets handlingsrom, fremgår det på anskaffelser.no.

Erstatter Innkjøpskortet

SOA BASIS erstatter Innkjøpskortet, der NIMA Forbund har hatt ansvar for fagplan og spørsmål. Erfaringene fra Innkjøpskortet er viktige, oppsummerte adm. dir Bernt Nilsen i Norsk Test AS på markedskonferansen. Hans selskap har også stått for testingen i forbindelse med Innkjøpskortet, som ble sett på som en god ide. Utfordringen lå først og fremst i å lage innhold som ble oppfattet som relevant – og med terminologien.

Difi ble etter hvert stadig mer involvert i Innkjøpskortet, og Nilsen sa seg glad for at Difi nå tar totalansvaret for ordningen, etablerer fagråd og utvikler spørsmål. Nå er Innkjøpskortet «kommet hjem» – og blir til SOA, slo han fast.

Gjønnes leder fagrådet

Fagrådet som Difi har etablert, er et rådgivende organ ledet av advokat Arnhild D. Gjønnes i NHO. Rådet har operativt ansvar for utvikling, evaluering og vedlikehold av fagplanene.

I sitt foredrag på konferansen presiserte hun at sertifiseringsordningen var mer praktisk rettet, mens Anskaffelsesakademiet representerer mer teoretisk formalkompetanse. Ved sistnevnte er det høyere utdanningsinstitusjoner som gir tilbud, pensum er basert på faglitteratur – og vekttall og karakter fremgår av beviset/attesten man får etter avsluttet kurs. Sertifiseringsordningen – SOA Basis – bygger på erfaring og egenstudium og/eller kurs, og pensum tar utgangspunkt i anskaffelser.no

Fagrådet

Arnhild Dordi Gjønnes, NHO, Christina Lain Knudsen, Politiets fellestjenester, Kristine Vigander, KS, Jonny Indrevaag, KS Innkjøpsforum, Kjell Ivar Bye, FI – fylkesinnkjøp, Lars-Johan Frøyland, Sykehusinnkjøp HF, Anders Aasland Kittelsen, Virke, Gro Bergeius Andersen, Oslo kommune, Marianne Breiland, LO Stat, Magne Paulsrud, Etisk handel Norge, Brandon Wessel, Nima Forbund, Bernt Nilsen, Norsk Test, Anna Katrine Asprem Hvardal, Difi og Bente Hagelien, Difi.        

Bli den første til å kommentere på "Snart lanseres testen som skal gi sertifiserte innkjøpere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.