Statsrådsløfte: Stridsvogn-kjøp skal komme norsk industri til gode

Anbud365 - A: Statsrådsløfte Stridsvogn-kjøp skal komme norsk industri til godeAnskaffelsen av nye stridsvogner planlegges i utgangspunktet gjennomført med konkurranse i markedet, ifølge forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget (foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter).

Skriv ut artikkelen

Uansett anskaffelsesmetode skal det lages en avtale som kommer norsk industri til gode i samme omfang som hva stridsvognene som skal kjøpes, koster. Dette fremgår av et svar fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til et spørsmål fra Stortinget. Stridsvognkjøpet skal etter planen foregår i 2025, og kostnadsrammen for anskaffelsen er ennå ikke fastsatt.

Det var stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) som hadde sendt spørsmål til forsvarsministeren. Han ville vite om regjeringen ønsker en åpen konkurranse om Norges fremtidige stridsvognkapasitet, slik at Norge også får gode industrisamarbeidsavtaler eller kan statsråden sikre slike industrisamarbeidsavtaler ved direkteanskaffelse.

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen ville vite om regjeringen ønsker en åpen konkurranse om Norges fremtidige stridsvognkapasitet.

Til dette kunne forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fortelle planene om en anskaffelse fra 2025 ligger fast, og arbeidet med å utarbeide den påkrevde dokumentasjon for prosjektet pågår i departementet og i underlagte etater.

Til Stortinget i 2021

Det vurderes flere alternativer i prosjektet, både hva gjelder antall stridsvogner, ytelser og type. Kostnadsrammen for anskaffelsen utredes gjennom de prosessene som pågår, og er derfor på nåværende tidspunkt ikke fastsatt. Regjeringen planlegger å fremme anskaffelsesprosjektet for Stortingets godkjenning i 2021.

– Alle anskaffelser i forsvarssektoren skal i utgangspunktet gjennomføres med konkurranse i markedet, fremholder statsråden i sitt svar. Det kan imidlertid være særlige forhold som gjør at en anskaffelse gjennomføres i form av en rettet forespørsel til én leverandør eller en spesiell gruppe leverandører, f.eks. ved anskaffelser som er høyt graderte, der det foreligger bi- eller multilaterale avtaler med allierte land, eller at det er nasjonale, forsvarsindustrielle hensyn som må tas.

Komme norsk industri til gode

Anskaffelsen av nye stridsvogner planlegges i utgangspunktet gjennomført med konkurranse i markedet. – Det vil imidlertid likevel bli vurdert om en anskaffelse i form av et bilateralt samarbeid med et annet land kan være formålstjenlig. Uansett anskaffelsesmetode planlegges det med inngåelse av avtaler som kommer norsk industri til gode i samme omfang som kostnaden for stridsvognene, opplyste forsvarsministeren.

Bli den første til å kommentere på "Statsrådsløfte: Stridsvogn-kjøp skal komme norsk industri til gode"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.