Trondheim med «grønn» hovedbankavtale; kvalitet og bærekraft veide tyngst

Anbud365: Trondheim med «grønn» hovedbankavtale kvalitet og bærekraft veide tyngstOlaf Løberg, finansdirektør i Trondheim kommune (t.v.) og Jan-Frode Janson, konsernsjef i SpareBank 1 SMN signerer bankavtalen i Formannskapssalen i Trondheim Rådhus (foto: Pressebilde).

Skriv ut artikkelen

Trondheim kommune går nye veier med sine krav til ny bankavtale. Bærekraft, prisingen av ESG-produkter (environmental, social and corporate governance) og andel grønne lån veide tungt vurderingen da Sparebank 1 SMN kapret kontrakten. Tildelingskriteriene i konkurransen var 30% pris, 50% kvalitet og 20% bærekraft. – Vi har virkelig fått testet om vår satsing på bærekraft holder vann, heter det fra vinnerbanken.

Sparebank 1 SMN blir fra mai neste år og fire år fremover Trondheim kommunes nye hovedbank. Avtalen har en forventet verdi på 17 millioner kroner, og omfatter blant annet betalingsløsninger, innskuddsbetingelser, kassekreditt, verdipapirtjenester og rådgivende tjenester.

Det kom inn flere gode tilbud, men sparebanken trakk det lengste strået. For første gang gav kommunen poeng for bankenes miljøengasjement, der de blant annet vektla hvordan bankene benytter ESG i sin prising og risikovurdering. SpareBank 1 SMN oppnådde maksimal score på dette området.

Andel grønne lån har veid tungt

Anbud365 - 2 - Trondheim med «grønn» hovedbankavtale kvalitet og bærekraft veide tyngst
Miljørådgiver i Trondheim kommune, Magnus Inderberg Vestrum

– Det har vært viktig for oss at banken vi velger faktisk leverer på alle punktene av bærekraft, men spesielt prisingen av ESG-produkter og andel grønne lån har veid tungt i denne vurderingen, forteller miljørådgiver i kommunen, Magnus Inderberg Vestrum. Tildelingskriteriene i konkurransen var 30% pris, 50% kvalitet og 20% bærekraft.

Banken er uvant med en avtale hvor pris var vektet mindre enn vanlig. – Det er også første gang vi deltar i et bankanbud hvor pris bare teller 30%. Rådgiving og oppfølging blir stadig viktigere i slike konkurranser. Spesielt viktig var det å få frem kompetansen og bredden i vårt rådgivningskonsept, heter det fra sparebanken.

Bærekraft i alle ledd

Norske banker jobber for tiden knallhardt med å utvikle grønne produkter og strategier. Sparebank 1 SMN er intet unntak, og satser stadig mer på integrering av bærekraft i alle ledd. Det innebærer alt fra å sørge for at de ansatte kaster riktig søppel, til å gjøre ansvarlige investeringer nasjonalt og internasjonalt.

– Trondheim kommune utfordret oss kraftig i dette anbudet, heter det i en pressemelding fra banken. Det er vi glade for. Vi har virkelig fått testet om vår satsing på bærekraft holder vann. Vi har gått oss selv i sømmene, både i daglig drift og i kundetilbudet vårt, og vi ser det videre samarbeidet som en mulighet for å videreutvikle oss.

De største bankavtalene

Inkludert i avtalen er også et samarbeid innen innovasjon og digitalisering, miljø og bærekraft. Avtalen som nå er signert, er blant de aller største offentlige bankavtaler i landet.

Trondheim kommune har 15.000 ansatte og et driftsbudsjett på 16,6 milliarder kroner. Det er også vedtatt et investeringsbudsjett på 10 milliarder kroner frem mot 2023.

Bli den første til å kommentere på "Trondheim med «grønn» hovedbankavtale; kvalitet og bærekraft veide tyngst"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.