Norges største innkjøpssamarbeid til felts mot useriøse

Anbud365: Norges største innkjøpssamarbeid til felts mot useriøseEn forhenværende leverandør til Oslo kommune ble i fjor avvist fra nye oppdrag på grunn av tips fra Helse Midt-Norge. Leverandøren er nå på Oslo kommunes obs-liste, som er en liste over leverandører å være særskilt oppmerksomme på.

Skriv ut artikkelen

Norges største innkjøpssamarbeid omfatter 99 kommuner, fylkeskommuner og statlige virksomheter på bestillersiden. Det dreier seg om en avtale for konsulenttjenester for oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår i anbudskontrakter i regi av Oslo kommune.

Avtalen er inngått mellom fem av landets største revisjons- og konsulentselskaper. En av de store fordelene med at så mange samarbeider, er at deltakere får innsyn i hverandres revisjonsrapporter for de ulike leverandørene.  Dermed bygges det en felles kunnskapsbase om hvilke leverandører som tar lønns- og arbeidsvilkår på alvor – og hvem man bør være på vakt overfor. Dette skriver Konserninnkjøp i Oslo kommune i ett av sine nyhetsbrev.

Innenfor leverandørindustrien til offentlig sektor, særlig i enkelte bransjer, er det betydelig grad av arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Det finnes ingen kjapp og enkel måte å motvirke uverdige lønns- og arbeidsvilkår på. Men, fremgår det av de kommunale nyhetsbrevet, det finnes tiltak, nemlig effektiv oppfølging, kontroll og ettersyn. Det er dette Oslo kommune har fått på plass en fellesavtale for.

Obs–liste

En forhenværende leverandør til Oslo kommune ble i fjor avvist fra nye oppdrag på grunn av tips fra Helse Midt-Norge. Leverandøren er nå på Oslo kommunes obs-liste, som er en liste over leverandører å være særskilt oppmerksomme på. Obs-listen baserer seg på innmeldinger fra kommunale virksomheter som har hatt uønskede erfaringer med leverandører.

Erfaringene kan for eksempel være mistanke om brudd på lønns- og arbeidsvilkår, manglende mva-betalinger, mistanke om fiktiv fakturering og eller annet som gjør at eventuell avtaleinngåelse med disse firmaene bør gjøres med aktsomhet.

Obs-listen er ikke en svarteliste, men en oppfordring til å vurdere ekstra nøye leverandører som gjentatte ganger har blitt avvist. Det må vurderes om forholdet beskrevet på listen er av betydning for den aktuelle anskaffelse.

Noen av tipsene til obs-listen omhandler forhold som er så graverende at Konserninnkjøp oppfordrer virksomheten til å politianmelde. Andre ganger greier det seg med en oppfordring til alle kommunens virksomheter om å være på vakt.

Bli den første til å kommentere på "Norges største innkjøpssamarbeid til felts mot useriøse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.