Oslo skal kutte 95% utslipp fra bygg og anlegg innen ti år

nbud365: Oslo skal kutte 95% utslipp fra bygg og anlegg innen ti årKlimarådgiver Guro Bøe Wensaas er tilfredse med deltakernes evne til å komme med konstruktive innspill til kommunens klimakrav. – Før sommeren skal vi ha ferdig et endelig forslag, sier Wensaas.

Skriv ut artikkelen

Oslo kommune la nylig fram et utkast til felles klimakrav og tildelingskriterier for sine bygg- og anleggsoppdrag. Det skjedde på et arbeidsseminar i regi av kommunen, der en rekke av kommunens leverandører var til stede. – Vi skal oppnå 95% utslippsreduksjon innen 2030, forteller klimarådgiver Guro Bøe Wensaas i Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) i Oslo kommune.

Representanter fra blant annet Veidekke, Backe, NCC, Cramo, Unicon, NRC, Heatwork, Implenia, Skanska og Difi stilte opp på arbeidsseminaret for Oslo kommunes nye felleskrav til utslippsfrie bygg- og anleggsplasser, kan vi lese i nyhetsbrevet fra UKE i Oslo kommune.

Deltakerne ble presentert for utkastet til et felles kravsett til leverandører til byggeoppdrag for virksomhetene i kommunen. Blant forslagene var at både maskiner som benyttes på byggeplassen og kjøretøyene som brukes til levering og deponering skal være fossilfrie, altså drevet av for eksempel biogass eller biodiesel.

– I tillegg ønsker vi skal leverandørene få tilleggspoeng for sin evne til å levere fullstendig utslippsfritt, altså ved bruk av elektrisitet eller hydrogen, sa klimarådgiver Bøe Wensaas.

Kravene planlagt ferdig til sommeren

De nye kravene skal etter planen ferdigstilles innen sommerferien, og vil gjelde for alle kommunale byggeoppdrag, små og store, for å muliggjøre oppfyllelse av kommunens særdeles ambisiøse klimabudsjett og anskaffelsesstrategi.

–Nøkkelen til gode resultater på klimafeltet ligger i dialog mellom leverandør og oppdragsgiver, og det er veldig positivt at kommunen tillater seg å prøve seg litt frem for å oppnå de største gevinstene, sier regiondirektør Jørgen Fjelstad i Skanska, som deltok på seminaret. 
Blant spørsmålene som også kom fram på seminaret, var tilgang på palmeoljefritt biodrivstoff, og detaljene knyttet til tildelingskriteriene for større maskine

Potensial for utslippsreduksjon

Leverandørene har erfaringer med Oslo kommune som byggherre fra et pågående opprustingsprosjekt i Grefsenveien, der utslippsfrie anleggsmaskiner er i full bruk.

– Spesielt innen transport er det stort potensial for utslippsreduksjon, uttaler Leif Abrahamsen, prosjektsjef for byrom i Implenia, ifølge nyhetsbrevet. Vi ligger an til å frakte om lag 5000 tonn masse og avfall årlig fra våre oppdrag for Oslo kommune. For selve anleggsmaskinene er det ikke sikkert at markedet er modent riktig ennå, men det er bra vi jobber sammen for å sette fart på overgangen til nullutslipp.

Det er en kostnad forbundet med å ta i bruk ny teknologi, ble det understreket fra leverandørhold. Kommunen ble dessuten berømmet for å tilrettelegge for en sunn og reell konkurranse på de nye premissene, ikke minst for små og mellomstore aktører.

Bli den første til å kommentere på "Oslo skal kutte 95% utslipp fra bygg og anlegg innen ti år"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.