Fire norske kommuner med i fellesnordisk bestillerdialog for grønne innkjøp

Anbud365: Fire norsk kommuner med i fellesnordisk bestillerdialog for grønne innkjøpPaula Lehtomäki er generalsekretær i Nordisk ministerråd, som står bak en fellesnordisk bestillerdialog (foto: Kristian Septimius Krogh).

Skriv ut artikkelen

Bergen, Kristiansand, Oslo og Trondheim er med i et fellesnordisk fremstøt for å fremme innovative grønne løsninger. Det dreier seg om å finne utslippsfrie løsninger av varer og tjenester. En fellesnordisk bestillerdialog er en måte å etterspørre på bred front nye, innovative løsninger, fremgår det av bakgrunnen for arbeidet.

Foruten de norske kommunene er Aalborg, København og Gladsaxe med fra Danmark, Göteborg, Stockholm og Ørebro fra Sverige og Åbo og Kaarina fra Finland. Formålet med felles-initiativet er å finne frem til krav som er like fra kommune til kommune. Ved å utfordre på den måten gir man potensielle leverandører betydelige markedsmuligheter- langt større om hver og en går ut og ber om sine særegne løsninger.

I slutten av april var det digitale markedsdialoger, og interesserte leverandører har i tillegg hatt muligheter på å sende inn skriftlig materiale. I invitasjonen skriver kommunene at de ved denne fremgangsmåten også ønsker å få opp farten i arbeidet med å forbedre klimapåvirkningen.

Anbudskonkurranser senere

Etter hvert skal denne kunnskapen om mulighetene i markedet gi grunnlag for at kommunene hver for seg eller i samarbeid går ut i markedet gjennom en eller annen anbudskonkurranse for å anskaffe aktuelle grønne løsninger.

Korona-krisen har ikke stoppet fremdriften i dette felles-initiativet.

Første gang

Det er første gangen nordiske kommuner så bredt går sammen for å finne nye løsninger på samfunnsutfordringer. Det handler om å samle inn løsninger som ikke finnes på markedet i dag, men som er under utvikling eller er veldig nye i markedet, heter det. Nasjonalt program for leverandørutvikling, Digitaliseringsdirektoratet, Miljøstyrelsen i Danmark, Upphandlingsmyndigheten i Sverige og Motiva i Finland er de formelle samarbeidspartnerne. Det er Nordisk Ministerråd som står bak.

Bli den første til å kommentere på "Fire norske kommuner med i fellesnordisk bestillerdialog for grønne innkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.