Strenge krav nytter; Oslo har nådd 10% lærlinger i sine kontrakter

Anbud365: Strenge krav nytter Oslo har nådd 10% lærlinger i sine kontrakterByrådet i Oslo kommune har sendt avsted et høringsinnspill om lærlingkrav knyttet til regjeringens arbeid med den såkalte Norgesmodellen. På bildet byråd for finans, Hallstein Bjercke (foto: Sturlason).

Skriv ut artikkelen

Strengere krav i offentlige kontrakter kan bidra til flere læreplasser, konstaterer Oslo kommune i en høringsuttalelse, og viser til at andelen lærlinger i kommunens kontrakter har økt fra 4 % i 2014 til 10 % i 2022. Oslomodellen mot useriøse aktører inneholder krav om 10% lærlinger, og kommunen mener dete kravet bør inn i Norgesmodellen også.

Bakgrunnen for innspillet fra Oslo kommune er Kunnskapsdepartementets arbeid med forskriften om plikt til å stille krav om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter. Dette er et ledd i utviklingen av Norgesmodellen til bruk mot sosial dumping, useriøsitet og arbeidslivskriminalitet.

Krav om 10%

Oslo kommune støtter forslaget om å innføre et krav om at minst ti prosent. I tillegg at alltid minst en person av de som deltar i arbeidet med å oppfylle kontrakten, skal være en lærling når det er et særlig,behov for læreplasser i lærefaget.

Kommunen har god erfaring med å stille krav til bruk av lærlinger, heter det. I Oslomodellen stilles det krav om at minst 10 % av arbeidede timer innenfor utførende fagområder med særlig behov for læreplasser skal utføres av lærlinger. Tilbakemeldinger fra mange leverandører viser at kravet er håndterbart og oppnåelig. Andelen lærlinger i kommunens kontrakter har økt fra 4 % i 2014 til 10 % i 2022. Dette viser at strengere krav i offentlige kontrakter kan bidra til flere læreplasser, konstaterer kommunen.

Digital løsning

Oslo kommune foreslår at det opprettes en nasjonal digital løsning over hvilke lærefag det er behov for læreplasser i. Og Kunnskapsdepartementet bes om å vurdere tiltak for å redusere kontroll- og oppfølgingsbyrdene til offentlige oppdragsgivere. 

Samtidig bør det unngås at offentlige innkjøpere blir avhengige av utstrakt bistand fra fagopplæringsavdelingene i fylkeskommunene, fremholder kommunen, som mener at departementet må utvikle en nasjonal digital løsning som gjør det mulig for innkjøpere å finne ut hvilke lærefag som kan være aktuelle. Det bør ved hjelp av tilgjengelige yrkesbeskrivelser være mulig å utvikle et nasjonalt digitalt verktøy hvor innkjøpere kan skrive inn arbeidsoppgaver som er aktuelle i kontraktene for så å få ut et forslag på de fag-/svennebrevene som da kan være aktuelle.

Kontraktsoppfølging

Dessuten, understreker kommunen, er det behov for økt fokus på kontraktsoppfølging, både innad i kommunen og hos andre offentlige oppdragsgivere. Det er nødvendig med gode verktøy for å forenkle arbeidet, særlig for med hensyn til oppdragsgiveres kontroll av om oppgitte lærlinger og fagarbeidere på en kontrakt faktisk er lærlinger eller fagarbeidere. Dette kunne vært løst i et nasjonalt register, poengteres det i Oslo kommunes høringsinnspill, men det er viktig at det i praksis ikke gjør det vanskeligere for personer som ikke har godkjent fagbrev i Norge å komme inn på arbeidsmarkedet.

Bli den første til å kommentere på "Strenge krav nytter; Oslo har nådd 10% lærlinger i sine kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.