Her er grep som kan øke antall tilbydere i anskaffelsene

Anbud365: Her er grep som kan øke antall tilbydere i hver anskaffelseKonkurrensverket, her ved sin generaldirektør Rikard Jermsten, har latt forskere se nærmere på hvordan man kan øke antallet tilbyder og dermed skap bedre konkurranse i offentlige anskaffelser (foto: Ola Hedin).

Skriv ut artikkelen

Det er grep som kan tas for å øke antallet tilbydere i offentlige anskaffelser. Sentralt står å tilpasse konkurransene til hva som er best slik markedet – leverandørene i den enkelte bransje – ser det. Bedre markedsføring av konkurransene, forståelse hos oppdragsgivere for det bransjespesifikke og tidlig informasjon er andre grep. Dette fremgår av en fersk svensk forskingsrapport.

Rapporten “Competition and Litigation in Swedish Public Procurement» er bestilt av Konkurrensverket. Dosentene Janne Tukiainen og Kirsi-Maria Halonen vurderer i rapporten tiltak for flere tilbud i offentlige anbudskonkurranser.

Gjennomsnittlige antall tilbud pr konkurranse i Sverige har gått ned stort sett hvert år siden 2012, heter det, selv om antallet økte noe sist år. I mer enn halvparten av alle konkurranser kommer det tre eller færre tilbud. I hver sjuende konkurranse kommer det bare ett tilbud. Sverige har dessuten en stor andel klager på gjennomførte anskaffelser. I 2018 ble det kunngjort 18 522 anskaffelser, hvorav 1135 havnet for klagedomstolene.

Bedre markedsføring

Forskerne peker på at finnes mulige tiltak for å bedre dette. Blant annet peker studien på at det finnes en positiv sammenheng mellom tallet på tilbydere og i hvilket omfang en anskaffelse blir kunngjort. Basert på denne kunnskapen, skriver forskerne i rapporten, bør det rettes en større oppmerksomhet på å markedsføre den enkelte anskaffelse ut til et bredere publikum. Det vil bidra til at flere leverandører leverer tilbud.

I studien pekes det også på at oppdragsgiverne i større utstrekning burde kommunisere resultatet fra anskaffelsene ut til de øvrige tilbyderne da dette synes å lede til redusert antall klager.

Leverandørtilpassede konkurranser

Mange småforetakene synes det er altfor krevende å delta i offentlige anskaffelser. Eksempelvis kan oppdragsgivere her endre sine anskaffelsesprosesser og måten de kommuniserer på og dermed skape mer leverandørtilpassede prosesser, heter det. Best mulige anskaffelsesprosesser hjelper, men hva som er det beste, varierer fra bransje til bransje. Leverandører synes å ville avstå fra konkurranser der disse ikke er typiske for bransjen. Det kan virke avskrekkende på mange småforetak, skriver forskerne i rapporten.

Evalueringskriteriet «økonomisk mest fordelaktige» er forbundet med et lavere antall tilbydere i byggsektoren. Det er motsatt i konkurranser som gjelder konsulent- og øvrige forretningstjenester. Dette kriteriet er også mest vanlig i tjenestesektoren, minst i bygg.

Dette viser, fremholdes det i rapporten, at markedskunnskap, forståelse for de spesifikke egenskapene og en tidlig kommunikasjon med markedets aktører viktig for å få i stand økt konkurranse.

Målkonflikter

I noen tilfeller er det konflikt mellom målene om økt konkurranse og redusert antall klager. Bransjetilpassede konkurranser kan i noen bransjer imidlertid føre tikl økt konkurranse og færre klager. Eksempelvis fører bruken av lav «laveste pris» til en lavere risiko for klager og økt konkurranse. Bransjetilpassede anskaffelser kan innebære

at oppdragsgivere er tjent på å gjennomføre kontrollerte studier med det formål å lære seg hvordan man skaper maksimalt anskaffelser i de enkelte bransjene.

Forskerne understreker for øvrig at det trengs en mer sentralisert og detaljert innsamling av data i Sverige for å få et bedre og mere korrekt bilde av svensk offentlige anskaffelser. På den måten kan de gode eksemplene hentes frem, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Her er grep som kan øke antall tilbydere i anskaffelsene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.