Statsråd-advarsel: Statens vegvesen er ikke ukjent med å heve kontrakter

Anbud365: Innkjøps-utfordring i et stykkevis og delt veivedlikeholds-markedSamferdselsminister Jon-Ivar Nygård har fått en innkjøps-utfordring i veisektoren i fanget (foto: Samferdselsdepartementet).

Skriv ut artikkelen

Statens vegvesen er ikke ukjent med å heve kontrakter der det viser seg at entreprenøren ikke leverer i henhold til kontrakt, og heller ikke greier å rette manglene. Dette slår samferdselsminister Jon-Ivar Nygård fast i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget som gjaldt bekymring for lønns- og arbeidsvilkår i arbeidet med Sotrasambandet. Statsrådens svar kan leses som en klar advarsel til selskapet som bygger prosjektet.

Selskapet Sotra Link AS skal bygge firefelts vei i Øygarden kommune (Sotrasambandet). Kontrakten er den største Statens vegvesen har signert: Drøyt 23 mrd., og det er en OPS-kontrakt (offentlig-privat samarbeid). Det betyr at Statens vegvesen eier prosjektet, mens det private selskapet får ansvaret for arbeid og drift. Selskapet Sotra Link AS er eid av tre internasjonale selskaper (Sør-Korea, Australia og Italia).

Arbeidstilsyns-rapport

Arbeidstilsynet var så i mai i år på besøk på anlegget, og nettavisen veier24.no skriver om rapporten at hovedinntrykket er at møtet mellom de utenlandske selskapene og norsk lovverk og arbeidskultur slett ikke har gått knirkefritt. Arbeidstilsynet påpeker bl.a., ifølge veier24.no, som har sett en sladdet versjon av rapporten, mangelfulle arbeidskontrakter. Daglig arbeidstid fremkommer ikke i avtaleteksten, og oversendte timelister ikke sier noe om start- og sluttidspunkt for arbeidsdagen. Heller ikke lengde på ukentlig arbeidstid, pauser eller overtid, skriver veier24.no.

Rapporten har bl.a. vakt oppmerksomhet på Stortinget der Mona Fagerås stilte samferdselsminister Jon-Ivar Nygård et skriftlig spørsmål om hva han har tenkt å gjøre for å rette opp forholdene.

Samferdselsministeren på banen

Jeg følger derfor opp denne saken tett mot Statens vegvesen. Arbeidstilsynet har avdekket alvorlige forhold hos Sotra Link Construction Jv ANS, og jeg forventer at selskapet retter opp alle påleggene innen fristen, heter det i svaret fra statsråden, og:

Det er en klar forventing om at regelverket følges av alle som har kontrakt med Statens vegvesen. Brudd på regelverket vil kunne utløse pålegg og dagmulkt, og i ytterste konsekvens, heving av kontrakten. Statens vegvesen er ikke ukjent med å heve kontrakter der det viser seg at entreprenøren ikke leverer i henhold til kontrakt, og heller ikke greier å rette manglene.

Og Sotra Link tar Arbeidstilsynets rapport svært alvorlig og har leid inn PWC til å gjennomføre en intern granskning, kan vi les ei veier24.no.

Bli den første til å kommentere på "Statsråd-advarsel: Statens vegvesen er ikke ukjent med å heve kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.