Ber om tiltak for å sikre raskere avklaring knyttet til søksmål om erstatning

Anbud365: Ber om tiltak for å sikre raskere avklaring knyttet til søksmål om erstatningI et innspill til Anskaffelsesutvalget peker Sykehusinnkjøp på at erstatning kan ramme en oppdragsgiver hardt, men samtidig er det også et viktig verktøy for leverandører for å få reparert feil som er begått. Her er det, skriver Sykehusinnkjøp, viktig med så tydelige og forutsigbare regler som mulig for begge parter. På bildet, adm.dir. i Sykehusinnkjøp, Bente Hayes.

Skriv ut artikkelen

Ofte går det lang tid mellom signering av kontrakt til søksmål om erstatning. Begge parter vil være tjent med hurtigere avklaring av dette, heter det i et innspill fra Sykehusinnkjøp til Anskaffelsesutvalget. Helseforetaket lanserer tre mulige tiltak, samtidig som det tas til orde for å sette en begrensning i erstatningssum som kan kreves.

Anskaffelsesutvalget er i full gang med arbeidet med sin delutredning nr. 2, og i den forbindelse er deltakerne i referansegruppen invitert til å svare på noen spørsmål. Ett av gjaldt hva som er problematisk eller velfungerende med erstatningsreglene i anskaffelsesretten?  Positive og negative sider ved dagens erstatningsbestemmelse ønskes belyst, blant annet hvilke elementer av erstatningsbestemmelsen som bør klargjøres.

Særskilt søksmålsfrist

Sykehusinnkjøp, som er med i referansegruppen, har kommet med sine innspill. Det går ofte lang tid mellom signering av kontrakt til søksmål om erstatning. Begge parter vil være tjent med hurtigere avklaring av dette, heter det, og helseforetaket lanserer mulige tiltak:

  • Særskilt søksmålsfrist for å kreve erstatning, eks 1 år.
  • Leverandøren bør ikke kunne påberope seg feil de var kjent med under konkurransen som ansvarsgrunnlag dersom de ikke har tatt opp feilen under konkurransen/før kontrakt er signert.
  • Evt. mulighet for å gjenoppfriske frist når leverandør ikke kan lastes.

Lovfestede tolkningsbestemmelser

Dessuten peker Sykehusinnkjøp på at erstatning kan ramme en oppdragsgiver hardt, men samtidig også er et viktig verktøy for leverandører for å få reparert feil som er begått. Her er det, heter det, viktig med så tydelige og forutsigbare regler som mulig for begge parter. Utfra dagens rettspraksis er det imidlertid ofte komplisert å vurdere om det foreligger «tilstrekkelig kvalifisert brudd». Et mulig tiltak som Sykehusinnkjøp lanserer i denne forbindelse, er å se nærmere på det å innføre lovfestede tolkningsmomenter når det skal vurderes om ansvarsgrunnlag foreligger.

Begrensning i erstatningssum

-Utmåling av positiv kontraktsinteresse blir ofte komplisert og for teoretisk når det gjelder langvarige kontrakter/rammeavtaler, fremholder Sykehusinnkjøp. Utmålingen bygger ofte på leverandørens kalkyler hvor grunnlaget som regel blir mer og mer usikkert dess lengre tidsperiode fremover erstatningen skal dekke. Også tapsbegrensningsplikt er vanskelig å vurdere. Som mulig tiltak her, ifølge Sykehusinnkjøp: Vurdere en begrensning i erstatningssum som kan kreves, f.eks. sum og/eller periode det skal gis erstatning for.Bli den første til å kommentere på "Ber om tiltak for å sikre raskere avklaring knyttet til søksmål om erstatning"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.