Penger mot prinsipper i strid om hemmelighold av legemiddelpriser

Anbud365: Penger mot prinsipper i strid om hemmelighold av legemiddelpriserStortinget er for åpenhet, men de tre største partiene har forståelse for at det i dagens legemiddelmarked kan være utfordrende for Norge å velge full åpenhet dersom dette medfører høyere priser.

Skriv ut artikkelen

I spørsmålet om hemmelighold av legemiddelpriser står hensynet til penger mot hensynet til prinsipper. Ingen liker hemmeligholdet, men de store partiene på Stortinget forstår at det kan vær utfordrende å velge åpenhetslinjen dersom det gir høyere priser. Dermed får regjeringen ryggdekning. KrF, V og Sp – sammen med Helsedirektoratet – går for full åpenhet.

Helse– og omsorgsminister Bent Høie svarte tidligere i høst på et skriftlig spørsmål fra Stortinget om hemmeligholdet. Der slo han bl.a. fast at regjeringen mener at ulempene knyttet til et særnorsk krav om åpenhet om priser på legemidler er vesentlig større enn fordelene.

Hemmeligholdet er i strid med praksisen som Legemiddelinnkjøpssamarbeid (Lis) har praktisert i 20 år. Så vel Lis som Hinas (Helseforetakenes Innkjøpsservice AS) er nå en del av nyetablerte Sykehusinnkjøp HF. Forslag til nye rutiner for behandling av enhetspriser ble tidligere i høst sendt ut på høring. I sin høringsuttalelse er Helsedirektoratet, ifølge Dagens Medisin, tydelige på at de mener at det skal være åpenhet om legemiddelpriser i anbud.

Stortinget delt

Nylig avgav Stortingets helse–og omsorgskomite innstilling til regjeringens såkalte «prioriteringsmelding»: (Innst. 57 S (2016–2017): Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om Verdier i pasientens helsetjeneste. Melding om prioritering.

En samlet komite mener her at utgangspunktet må være åpenhet i beslutningsprosessene i helsetjenestene. Det er viktig for legitimiteten til beslutningene. Åpenhet blir utfordret i spørsmålet om ikke-offentlige rabatter ved forhandlinger om pris på legemidler, heter det.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet, gir i innstillingen uttrykk for forståelse for at det i dagens legemiddelmarked kan være utfordrende for Norge å velge full åpenhet dersom dette medfører høyere priser.

Sikre full åpenhet

Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre mener at hemmelighetslinjen, der det offentlige helsevesen i Norge aksepterer og legger til rette for hemmelighold om legemiddelpriser og rabatter, undergraver demokratiske prinsipper og det etiske verdigrunnlaget til norsk helsetjeneste.

De tre partiene mener at hvilke anbudskonkurranser som kan gjennomføres med et unntak om hemmelighold, må avgjøres i hvert enkelt tilfelle, men at de aller fleste avtalepriser fortsatt skal være offentlige. Senterpartiet og Venstre ber regjeringen fremme konkrete tiltak som bidrar til å sikre full åpenhet om legemiddelpriser i det offentlige helsevesen.

Bli den første til å kommentere på "Penger mot prinsipper i strid om hemmelighold av legemiddelpriser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.