Offentlige anskaffelser: Stort og smått 2.desember

Anbud365: Råd for kommunal risiko-overvåking; anskaffelser i risikosoneProfessor Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole er en av bidragsyterne til rapporten med råd for etikkarbeidet i kommunesektoren.

Skriv ut artikkelen

Det skal etableres en nettportal der man kan finne hjelp til å håndtere regelverkets krav om miljøhensyn. Eksperter ønsker mer tilsyn som kan bidra til å hindre korrupsjon. Sykehusinnkjøp og Forsvaret skal gjør fellesanskaffelse, og Sverige har fått sine nye anskaffelseslover – uten å få lov til å stille arbeidsrettslige krav. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Nettportal til miljøkrav-hjelp

Det skal etableres en nettportal med praktisk hjelp til innkjøpere og andre om hvordan de konkret kan stille miljøkrav og bruke miljøkriterier, krav til og vurdering av dokumentasjon, skriver Klima– og miljødepartementet til Difi. Difi skal sette i gang et forprosjekt, som skal avsluttes senest i begynnelsen av februar neste år.

Fellesanskaffelser Forsvaret og Sykehusinnkjøp

Forsvaret og Sykehusinnkjøp HF har identifisert samarbeidsområder med positiv effekt for begge parter. Det gjelder spesielt ved anskaffelser av medisinsk forbruksmateriell. Begge er positive til å gjennomføre felles anskaffelser innen produktkategorien i 2017. Det fremgår av saksdokumentene til styremøtet i Sykehusinnkjøp HF 7. desember.

Tilsyn mot korrupsjon

Konkurransemyndighetene må styrkes for å hindre korrupsjon ved offentlige anskaffelser. Det mener korrupsjonsforskeren, professor Tina Søreide ved Handelshøyskolen i Bergen, og professor Erling Hjelmeng på juridisk fakultet ved UiO i Aftenposten. I artikkelen vises det til Sverige, der Konkurrensverket har en tilsynsrolle.

En rekke bedrifter hindres

Det er uheldig at konkurransehemmende krav hindrer en rekke norske bedrifter fra deltakelse, påpeker Hovedorganisasjonen Virke, og hevder at frittstående hoteller ekskluderes fra offentlige anbudskonkurranser.

NSB klargjøres for konkurranse

Om noen få måneder skal den første anbudskonkurransen om persontrafikken på jernbanen kunngjøres. Samferdselsminister Ketil Solvik–Olsen har overfor Stortinget forsikret at han vil legge til rette for at NSB kan delta i konkurransene på likeverdige vilkår i den kommende konkurransen.

Oppdatert om digitalisering av anskaffelser

Her finner du oppdaterte sider om digitalisering av anskaffelser. Difi har nå laget eget innhold for målgruppene oppdragsgiver, leverandør og systemleverandør.

Null– og lavutslippskrav til ferger

Alle riksvegferjeanbud som er lyst ut i etter at Stortinget har bedt om det, med unntak av én kortsiktig kontrakt, har til null- og lavutslippsteknologi. I tillegg benyttes miljø som tildelingskriterium for å sikre kostnadseffektive tiltak for utslippsreduksjon. Det har samferdselsminister Ketil Solvik–Olsen bekreftet overfor Stortinget.

Kontraktkamp (I): Fem i kamp om helsejournal

Helseplattformen har fullført prekvalifisering av leverandører til konkurransen om å levere ny helsejournal for hele helsesektoren i Midt-Norge. 11 søknader kom inn og fem ble prekvalifisert: Cerner Norge AS, CSC Scandihealth AS, Epic Systems Corporation, InterSystems Corporation og Tieto Norway AS.

Kontraktkamp (II): Seks kan få bygge kystvaktfartøy

Seks norske verft er prekvalifisert til konkurransen om å bygge nye fartøy til Sjøforsvaret, melder Forsvarsmateriell. De seks er (listet i alfabetisk rekkefølge): Fitjar Mekaniske Verksted AS, Havyard Ship Technology AS, Kleven Verft AS, Ulstein Verft AS, Vard Group AS og Langsten Westcon Yards AS.

Kontraktkamp (III) :Fire til E6–finale

Fire entreprenører er prekvalifisert til konkurransen i regi av Nye Veier AS om totalentreprisen for E6 Kolomoen – Arnkvern. Det var opprinnelig syv interessenter. De fire er:Entreprenør AS, Roadbridge Aibel joint venture, NCC Norge AS og AF Gruppen Norge AS.

Riksdags–nei til arbeidsrettslige krav

Riksdagen i Sverige vedtok for noen dager siden i hovedsak sin regjerings forslag til nye anskaffelseslover. Det ble imidlertid nei til forslaget om at det offentlige skal kunne stille arbeidsrettslige krav når de handler.

Ikke bare avhengig av partifargen

Man hører ofte «blå politikere» snakke varmt om konkurranseutsetting. En ny dansk undersøkelse viser imidlertid at det er andre ting enn partifargen som avgjør om og hvor mye en kommune konkurranseutsetter.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 2.desember"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.