Sykehusinnkjøp bak felles-nordisk initiativ for mer bærekraftige medisinske produkter

Anbud365:Sykehusinnkjøp bak felles-nordisk initiativ for mer bærekraftige medisinske produkterMaiken Pollestad Sele er spesialrådgiver på samfunnsansvarsområdet i Sykehusinnkjøp og initiativtager og leder av prosjektet NIELS - Nordic Initiative for Environmental Labelling of medical Supplies. På norsk blir det Nordisk initiativ for miljømerking av medisinske produkter, skriver Sykehusinnkjøp på sine nettsider.

Skriv ut artikkelen

I samarbeid med fire andre nordiske innkjøpere inviterer Sykehusinnkjøp markedet til dialog om utvikling av mer bærekraftige medisinske produkter. I tett dialog med markedet ønsker de å redusere bruk og spredning av både miljø- og helseskadelige produkter og stoffer gjennom grønnere innkjøp av medisinsk utstyr. På dialogkonferansen i Malmö er håpet å komme i dialog med leverandører som vil satse på å miljømerke noen av produktene sine.

Medisinske produkter er avgjørende for å opprettholde et moderne helsevesen av høy kvalitet. Samtidig kan de være en trussel mot både miljøet og helsen vår på grunn av skadelig innhold og høy ressursutnyttelse, heter det på sykehusinnkjop.no.

Fem nordiske, offentlige innkjøpere har derfor gått sammen om å bruke sin kjøpekraft til å utfordre markedet til å utvikle mer bærekraftige produkter. De inviterer nå – i samarbeid med Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) – bedrifter i det nordiske og europeiske markedet som leverer utstyr til helsesektoren, til å delta på markedsdialog om miljømerking av medisinsk utstyr i Malmö i Sverige 12. oktober.

Nordisk samarbeid

De fem innkjøperne som står bak markedsdialogen, er: 

  • Sykehusinnkjøp HF (Norge)
  • Landspitali – Det nasjonale universitetssykehuset på Island
  • Regionenes felles innkjøp (Danmark)
  • Nasjonalt sekretariat for bærekraftige offentlige anskaffelser (Sverige)
  • Helsinki Universitetssykehus (HUS, Finland)

Det nordiske initiativet har fått navnet NIELS – Nordic Initiative for Environmental Labelling of medical Supplies. Oversatt til norsk blir det Nordisk initiativ for miljømerking av medisinske produkter.

Initiativtager og leder av prosjektet er Maiken Pollestad Sele som er spesialrådgiver innenfor samfunnsansvar i Sykehusinnkjøp. Det hele startet med en undring over hvorfor ikke flere medisinske produkter er miljømerket og et ønske om å gjøre noe med det, helst på nordisk nivå. 

Vinn-vinn-situasjon

– Dersom vi får flere leverandører til å miljømerke produktene sine, er det en vinn-vinn-vinn-situasjon, mener Sele og utdyper:

– For det første: Hvis produktene er miljømerket, unngår vi både miljø- og helseskadelige stoffer i hele livssyklusen til produktene vi kjøper. For det andre trenger ikke leverandørene å levere omfattende dokumentasjon på innholdsstoffer, bare lisensnummer på miljøsertifiseringen. For det tredje trenger vi i Sykehusinnkjøp ikke å bruke mye tid på å sjekke dokumentasjon, for det har sertifiseringsordningen gjort allerede. På denne måten bidrar vi til mindre forurensing og klimagassutslipp, vi kan forebygge visse helseproblemer og spare mye tid og penger.

Bli den første til å kommentere på "Sykehusinnkjøp bak felles-nordisk initiativ for mer bærekraftige medisinske produkter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.