Direkteanskaffet covid-tester for 280 mill – ikke ulovlig, sa Kofa

Anbud365: Direkteanskaffet covid-tester for 280 mill – ikke ulovlig, sa KofaSykehusinnkjøp valgte å direkteanskaffe, men en markedsaktør mente det ville vært mulig å benytte hasteanskaffelse og klaget Sykehusinnkjøp inn for Kofa – som gav helseforetaket rett. På bildet adm. dir. i Sykehusinnkjøp, Bente Hayes.

Skriv ut artikkelen

Høsten 2020 var markedssituasjonen slik at det var behov for å handle raskt for å sikre tilgang til hurtigtestene. Betryggende beredskap var avhengig av at man sikret et tilstrekkelig antall antigentester av god nok kvalitet. Sykehusinnkjøp slo til og gjorde direkteanskaffelse av hurtigtester, som da hadde nådd akseptabel presisjon, for 280 millioner. Det var ok for Kofa – ingen ulovlig direkteanskaffelse. I tillegg hadde Sykehusinnkjøp tatt kontakt med tre leverandører – i pakt med hovedregelen om konkurranse.

På sine nettsider skriver Kofa at hovedregelen er at alle anskaffelser over en viss verdi skal kunngjøres slik at det blir konkurranse om å levere varen eller tjenesten. Det følger imidlertid av anskaffelsesforskriften at oppdragsgiver kan la være å kunngjøre en anskaffelse dersom det er umulig å overholde fristene i regelverket. Dette må ikke skyldes oppdragsgiver, og det må være på grunn av forhold oppdragsgiver ikke kunne forutse. Omfanget av kontrakten kan ikke være større enn strengt nødvendig.

Sykehusinnkjøp HF inngikk to avtaler om levering av antigen hurtigtester uten å kunngjøre en konkurranse. Kontraktene ble inngått i slutten av september og begynnelsen av oktober 2020. Avtalenes verdi var estimert til hele 280 millioner kroner. Klagenemnda for offentlige anskaffelser kom likevel til at inngåelsen av disse avtalene ikke utgjorde en ulovlig direkte anskaffelse.

Behov for å handle raskt

Under koronapandemien har medisin- og produktutviklingen gått raskt. Da hurtigtestene ble ansett gode nok, medførte markedssituasjonen at det var behov for å handle raskt for å sikre tilgang til hurtigtestene. På tidspunktet kontraktene ble inngått, var det økt smitte i samfunnet og det var en uavklart markedssituasjon. Derfor var en betryggende beredskap avhengig av at man sikret et tilstrekkelig antall antigentester av god nok kvalitet.

Sykehusinnkjøp HF ble i september 2020 forespurt av Helsedirektoratet om å undersøke leveringsvilkår for tre ulike leverandører av covid-19-hurtigtester: Roche Diagnostics Norge AS, Abbott Rapid Diagnostics AS og Bergman Diagnostika AS. Kontrakt med Abbott og Roche ble inngått henholdsvis 25. september 2020 og 1. oktober 2020.

Kunne forutsett behovet

Klageren, Nordic Laboratories AS, skrev til Kofa at Sykehusinnkjøp på et tidligere tidspunkt kunne forutsett behovet for testene. Det er ikke slik at det var umulig å gjennomføre en hasteprosedyre i tråd med regelverket, heter det.

På sin side pekte Sykehusinnkjøp på at bakgrunnen for at anskaffelsen ikke ble igangsatt tidligere var at det ikke fantes antigentester med akseptabel presisjon på markedet tidligere. Selv om forskriften § 20-2 tredje ledd åpner for å sette kortere tilbudsfrister, vil det i realiteten ta lengre tid enn 15 dager å gjennomføre en slik anskaffelse. Da det først begynte å komme akseptable tester på markedet, ble det nødvendig å skaffe testene raskt for å sikre tilgang.

Sikre beredskap

Kontraktene som ble inngått, er ikke av et større omfang enn det som på det tidspunktet fremsto som nødvendig for å sikre beredskap den nærmeste tiden, fremholdt Sykehusinnkjøp. Estimatet ble gjort på bakgrunn av en teststrategi med 300 000 tester i uken. Strategien viser et omfattende behov, hvor det brukes store kvantum over kortere perioder. Det har også blitt nødvendig å utløse opsjonene.

Avgjørelsen i sak 2020/974 finner du her.

Bli den første til å kommentere på "Direkteanskaffet covid-tester for 280 mill – ikke ulovlig, sa Kofa"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.