Vanskelig å avgrense innkjøp bare til å gjelde norske aktører

Anbud365: Vanskelig å avgrense innkjøp bare til å gjelde norske aktørerHelse- og omsorgsminister Bent Høie og stortingsrepresentant Ingvild Kjerkhol om bindende strategi for å sikre at en viss andel av leveranser i en krisetid kommer fra norske produsenter.

Skriv ut artikkelen

Anskaffelseslovens bestemmelser om likebehandling er en åpenbar utfordring knyttet til å avgrense kjøp til norske produsenter eller leverandører. Det slo helse- og omsorgsminister Bent Høie fast i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget. Bakgrunnen var et innspill om kjøp fra norske produsenter når hjelp trengs.

Det skriftlige spørsmålet, som helse- og omsorgsministeren svarte på, kom fra Ingvild Kjerkol (Ap): Hvordan vil regjeringen sikre at Norge produserer eget smittevernutstyr som kan gjøre oss mindre importavhengig, og vil regjeringen gjøre tiltak for å sikre at minst en andel av leveransen til helseforetakene kommer fra norske produsenter?

– Når Norge ber om hjelp når det står på som verst, heter det i Kjerkhols begrunnelse for spørsmålet, må også de offentlige innkjøpene legge til rette for at små norske produksjonsbedrifter skal kunne opprettholde egenproduksjon i Norge. Det er viktig at regjeringen legger en strategi som understøtter både norske arbeidsplasser og leveringssikkerhet. Strategien må være bindende for alle offentlige innkjøpere.

Midlertidig ordning

I dag er det en midlertidig innkjøps- og fordelingsordning som har sikret gode leveranser av smittevernutstyr til norsk helsetjeneste, slo statsråd Høie fast i sitt svar, men:

– Når det gjelder videre kjøp fra norske produsenter av smittevernutstyr, så må dette nødvendigvis skje innenfor de forpliktelser vi har i tråd med EØS-avtalen og regelverket for offentlige anskaffelser, fremholdt han. Det følger av anskaffelsesloven (§4) at oppdragsgiver skal opptre i samsvar med prinsippet om likebehandling. Likebehandlingsprinsippet dekker både diskriminering på grunnlag av nasjonalitet og usaklig forskjellsbehandling på annet grunnlag. Her ligger det en åpenbar utfordring knyttet til å avgrense kjøp til norske produsenter eller leverandører.

Beredskapslager

Fra et beredskapsståsted er det ønskelig, påpekte helse- og omsorgsministeren, å sikre at vi innenfor landets grenser har produksjon, eller på annen måte sikrer at vi igjen kan produsere smittevernutstyr hvis det igjen skulle oppstå en knapphet i tilgangen på slikt utstyr. – Vi vil derfor følge opp denne problemstillingen videre for å få kartlagt hvilket reelt mulighetsrom vi har for å styrke vår beredskap også på denne måten. For øvrig vil jeg minne om at regjeringen vil bygge opp et nasjonalt beredskapslager, både for å håndtere pågående pandemi og med tanke på eventuelle senere pandemier, ifølge statsråden.

Bli den første til å kommentere på "Vanskelig å avgrense innkjøp bare til å gjelde norske aktører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.