Konkurransepreget dialog i Forsvarets satsing på skyløsninger

Anbud365: Konkurransepreget dialog i Forsvarets satsing på skyløsningerStortingsrepresentant Anniken Huitfeldt spurte og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svarte - ekstern «strategisk partner innen IKT-leveranser» og militær bruk av skytjenester i hele forsvarssektoren.

Skriv ut artikkelen

Skyløsninger er en grunnleggende del av arbeidet med digitalisering og forbedring av forsvarssektoren. Strategisk samarbeid med markedsledende aktører vil øke innovasjonstakten. Til en strategisk partner vil Forsvarsmateriell stille strenge krav til informasjonssikkerhet. I 2021 gjennomføres en konkurransepreget dialog med aktuelle leverandører med mål om avtale med en strategisk samarbeidspartner i løpet av 2022. Det opplyste forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i et skriftlig svar til Stortinget.

Det var stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (A) som brakte spørsmålet inn for forsvarsministeren. I regi av Forsvarsmateriell pågår det en omfattende anbudskonkurranse for en ekstern «strategisk partner innen IKT-leveranser» og militær bruk av skytjenester i hele forsvarssektoren. Hvilken faglig begrunnelse, spurte hun, – utover eventuelle økonomiske argumenter – ligger til grunn for en slik bortsetting av Forsvarets IKT-tjenester? Forsvarsministeren bekreftet at det var igangsatt en betydelig satsing på IKT i Forsvaret. Strategisk samarbeid er et tiltak som skal forbedre gjennomføringsevnen innen IKT-virksomheten. – Forsvarssektorens krav til sikkerhet og beredskap skal vektlegges spesielt ved etablering av strategisk samarbeid, understreket statsråden i sitt svar.

Militær anvendelse av skytjenester

Program MAST (militær anvendelse av skytjenester) skal i perioden fram til 2028 modernisere IKT-plattformer og tjenester for alle relevante formål, inkludert kommando og kontroll, logistikk, kontorstøtte og digitalisering. – Program MAST gjennomfører i 2021 en konkurransepreget dialog med aktuelle leverandører, fremholdt Bakke-Jensen i sitt svar, og målsettingen er inngåelse av en avtale med en strategisk samarbeidspartner innenfor rådgivning, utvikling, leveranser, drift og vedlikehold i løpet av 2022. Selve moderniseringsarbeidet som skal gjennomføres i MAST, vurderes nå gjennom en konseptvalgutredning knyttet til de planlagte investeringene. Det konseptuelle grunnlaget vil sette rammen for det videre utviklingen av programmet.

Sivil sektor er ledende

– IKT og kompetanse relatert til denne er ferskvare det er utfordrende å holde oppdatert, understreket forsvarsministeren. Det er en kontinuerlig hurtig utvikling og det er sivil sektor som er ledende i denne utviklingen. Strategisk samarbeid er basert på prinsippet «så sivilt som mulig og så militært som nødvendig». Skyløsninger vil være en grunnleggende del av arbeidet med digitalisering og forbedring av sektoren, og vil gi forsvarssektoren tilgang på moderne og oppdatert teknologi og tjenester. Strategisk samarbeid med markedsledende aktører vil øke innovasjonstakten og gi Forsvarssektoren tilgang til løsninger for mer effektiv informasjonsdeling, samhandling og gjennomgående tjenester for nasjonale styrker i operasjoner, samt med aktører i totalforsvaret og allierte. For en strategisk partner vil Forsvarsmateriell stille strenge krav til informasjonssikkerhet med bakgrunn i relevante krav i sikkerhetsloven.

Bli den første til å kommentere på "Konkurransepreget dialog i Forsvarets satsing på skyløsninger"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.