UiO-oppfordring: Økt innkjøper-fokus på avhending og utfasing av det som anskaffes

Anbud365: UiO-oppfordring: Økt innkjøper-fokus på avhending og utfasing av det som anskaffesVed å dele på utstyr som ofte er kapitalkrevende og kanskje ikke utnyttes på best mulig måte og når anskaffelsen har dekket sitt primærbehov, kan den dekke andre behov i form av gjenbruk. Det er også en del av verdiskapingen som innkjøpere må lære seg å håndtere på en stadig bedre måte, slår Jacob Landsvik – innkjøpssjef ved Universitetet i Oslo – fast overfor Anbud365.

Skriv ut artikkelen

– Offentlige innkjøpere må i større grad skaffe seg kunnskap og involvere seg i utfasing- og avhendingsfasen av det som anskaffes, poengterer innkjøpssjef Jacob Landsvik ved Universitetet i Oslo (Ui0) overfor Anbud365. Det vil ha store implikasjoner på både klima og miljø. UiOs bruk av sin avtale om gjenkjøp og avhending av IT-utstyr har ført til utslippskutt i 2021 tilsvarende 200 gjennomsnittlige husholdningers matsvinn eller 100 nordmenns bensinbilkjøring på et år.

UiO har denne avtalen med 3 Step IT AS. I tillegg, understreker Landsvik, er det ved UiO en egen klima- og samfunnsansvarsgruppe i Seksjon for innkjøp som jobber meget konstruktivt med å gjennomføre så vel sirkulærøkonomi som delingsøkonomi. – Fantastiske rådgivere for våre anskaffelsesrådgivere og de kjøpende enhetene ved UiO, sier han.

Målinger som 3 Step IT har gjort, viser at UiO har kuttet utslipp til luft med drøyt 213 tonn i 2021 som følge av håndteringen av brukte ulike pc-varianter og telefoner.

1,1 kjørte bil-km

– Om man skal sammenligne 213 tonn CO2-ekvivalenter med noe annet, så tilsvarer det omtrent utslippet fra 1,1 millioner km kjørt med personbil, opplyser Landsvik. Ifølge SSBs tall på gjennomsnittlig årlig kjørelengde tilsvarer det utslipp fra 100 nordmenns kjøring med bensinbil i løpet av ett år. Eller det tilsvarer det årlige matsvinnet til 200 gjennomsnittlige husholdninger.

Sirkulærøkonomi er et stadig viktigere prinsipp for økonomisk vekst og stabilitet. Det har som mål at ressursene forblir i økonomien lengst mulig. Dette kan oppnås ved å redusere råvarebruk, redusere avfall, utslipp og energiforbruk. Sirkulærøkonomi har som mål at produkter gjenbrukes, gjerne også utenom sitt opprinnelige formål og oppstår som nye produkter.

Må planlegges

Landsvik fremholder at avfall ikke er ensbetydende med ubrukelig. Det har ikke minst kildesorteringen av husholdningsavfall og næringsavfall vist oss. Avfall er ressurser på avveie. Ressursene må fanges opp og ledes inn i prosesser hvor målet er gjenbruk, produksjon av lys og varme, eller produksjon av nye produkter basert på det som i utgangspunktet var oppfattet av mange som ubrukelig. – Dette må det, sier han, også planlegges for allerede før anskaffelsen igangsettes. Det krever imidlertid produktkunnskap, kunnskap om råvarer, samt kunnskap om bedrifter som håndterer avfall i arbeidet med å bevare resursene lengst mulig.

Involvere seg i avhendingsfasen

– Offentlige innkjøpere må i større grad skaffe seg kunnskap og involvere seg i utfasing- og avhendingsfasen av det som anskaffes, poengterer UiOs innkjøpssjef. Det vil ha store implikasjoner på både klima og miljø, samt at det representerer en betydelig bedre utnyttelse av investerte midler.

Han fremhever at ved å dele på utstyr som ofte er kapitalkrevende og kanskje ikke utnyttes på best mulig måte og når anskaffelsen har dekket sitt primærbehov, kan den dekke andre behov i form av gjenbruk. Det er også en del av verdiskapingen som innkjøpere må lære seg å håndtere på en stadig bedre måte.

Bli den første til å kommentere på "UiO-oppfordring: Økt innkjøper-fokus på avhending og utfasing av det som anskaffes"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.