Danmark: Hvert fjerde kommune-innkjøp under 250 kroner

Anbud365: Leverandører jager på det offentlige Danmark, vil ha grønnere anbud45% av leverandørene oppgir i en undersøkelse i regi av Dansk Industri at mangel på kompetanse hos de offentlige innkjøperne er blant de vesentligste barrierene for grønne offentlige innkjøp. På bildet: Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri (foto: Sarah Hartvigsen Juncker).

Skriv ut artikkelen

I gjennomsnitt er hvert fjerde kjøp fra danske kommuner et småkjøp, dvs. under 250 kroner – i noen tilfeller så mye som hvert tredje kjøp. Dette fremgår av en analyse fra Dansk Industri. Også store kommuner varter opp med betydelig andel slike småkjøp. I sine kommentarer slår Dansk Industri til lyd for mer bruk av samordnet varetransport. Det blir billigere og det gir mulighet for mer grønne, bærekraftige innkjøp.

Datamateriale for Dansk Industris analyse er tilgjengelig fra 90 av de 98 kommunene i vårt naboland i sør. Til grunn for behandlingen av dataene er benyttet opplysninger fra «Kend Din Kommune», som utgis av Kommunernes Landsforening (KL) og fra innkjøpsdatabase-samarbeidet i regi av Statens og Kommunerens Indkøbsservice (SKI).

Oversikten viser at så mye som 30% – opp til hver tredje i noen tilfeller – av fakturaene fra danske kommuner gjelder beløp under 250 kroner. Og det er ikke bare småkommuner det gjelder. Også store kommuner, med opptil et par hundre tusen innbyggere, varter opp med en høy andel av småinnkjøp, ifølge analysen.

Regionale forskjeller

Det er imidlertid regionale forskjeller. Størst andel av småinnkjøp fins i den sydligste regionen av Danmark, Syddanmark, med 26,1% andel, mens Hovedstadsregionen – med København – varter opp med 20,8% av innkjøpene under 250 kroner.

Dansk Analyse skriver at i gjennomsnitt kan altså nesten en firedel av kommunenes ordre karakteriseres som småinnkjøp. Salgsdata fra en rekke virksomheter viser at offentlige kunder har en ordrestørrelse som er 25-50% lavere enn kunder i den private sektoren.

Oppnå miljøgevinster

Ved å samle innkjøpene på færre ordre, fremholder Dansk Industri, kan kommunene redusere sine transportomkostninger forbundet med levering av varer, på samme måte som fraktkostnader og miljøbelastning ved å samlaste. Det vil si å samle utsendelse og henting av flere typer varer.

Kommunene har en ambisjon om økt effektivitet og profesjonalisering av sine innkjøp ved bl.a. digitalisering og økt avtalebruk, påpeker Dansk Industri. Men kommunene har fremdeles en høy andel småkjøp. Reduseres andelen, kan det gi mulighet for flere grønne, bæredyktige innkjøp.

Dansk Industri er en nærings- og arbeidsgiverorganisasjon med omkring 10 000 virksomheter i Danmark, etablert i 2008, m.a.o. NHOs søsterorganisasjon.

Bli den første til å kommentere på "Danmark: Hvert fjerde kommune-innkjøp under 250 kroner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.