«Gulerøtter» til leverandører i lange kontrakter

Anbud365: «Gulerøtter» til leverandører i lange kontrakterDet er Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde som står bak rapporten «Incitamenter i længerevarende kontrakter».

Skriv ut artikkelen

I offentlige kontrakter som skal vare lenge, kan det være behov for å bake inn incitamenter – «gulerøtter» – i kontrakten. Det kan være en effektiv måte å holde leverandøren på tå hev hele tiden både når det gjelder priser og kvalitet. En fersk dansk rapport gir anvisning på hvordan dette med incitamenter kan løses i lange kontrakter.

Det er Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde som står bak rapporten «Incitamenter i længerevarende kontrakter». Rådet ble nedsatt av den danske regjeringen i april 2013. Formålet var å støtte konkurransen om offentlige oppgaver og fremme samarbeid mellom offentlige og private virksomheter.

I rapporten kommer rådet med to råd. Det ene er en anbefaling om å ta med incitamenter i kontrakter som er ment å vare lenge. Dette kan, mener rådet, medvirke til at man får tidsmessige løsninger når det gjelder pris og kvalitet. Det andre rådet er å arbeide videre med å utvikle forskjellige typer kontraktbestemmelser som kan gjøre at leverandørene gjennom hele kontraktsperioden kommer opp med ønskede løsninger.

 

Incitamenter

I langvarige kontrakter kan det være behov for slike incitamenter der det ikke jevnlig er markedskontakt. Da trekkes det løpende inn effektive og innovative måter å løse oppgavene på, heter det. Incitamenter trengs for hele tiden å ha best mulig økonomi og kvalitet i prosjektet.

Et par forutsetninger for at incitamentene skal fungere, fins også i rapporten. Det må være oppgaver som følger av funksjonskrav, og incitamentene må være beskrevet i kontrakten.

Det er forskjellige typer incitamenter. Fast betaling kan føre til effektivisering, men også til redusert innsats.  Betaling for utførte aktiviteter kan gi fullt fokus på den gjeldende oppgave og ingen ressurser til andre. Å honorere resultater, prestasjoner f.eks. medfører gjerne at de ønskede resultatene oppnås.

 

Tilretteleggelse

Det er fire måter å tilrettelegg incitamentene for å få til best mulig økonomi gjennom hele prosjektet, skal vi tro rapporten

  • Leverandøren kan beholde gevinstene ved effektivisering.
  • Oppdragsgiver og leverandør dekler gevinsten
  • Gevinster finansierer prosjektet
  • Krav til effektivisering sammen med motregning dersom kravene ikke oppfylles

For å fremme både økonomiske og kvalitetsmessige resultater kan ulike former for belønning brukes. Alternativt kan man skrive inn i kontrakten at leverandørens priser og kvalitet 10 år fram skal være på samme markedsmessige vilkår.

Bli den første til å kommentere på "«Gulerøtter» til leverandører i lange kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.