Arbetsmiljøverket: Still arbeidsmiljø-krav ved offentlige anskaffelser

Anbud365: Arbetsmiljøverket Still arbeidsmiljø-krav ved offentlige anskaffelserArbetsmiljøverket i Sverige, her ved generaldirektør Erna Zelmin-Ekenhem, oppfordrer offentlige oppdragsgivere til å ta med arbeidsmiljøkrav når de kjøper rengjøringstjenester.

Skriv ut artikkelen

Når det offentlige ikke stiller krav til arbeidsmiljø ved kjøp av rengjøringstjenester er det et bidrag til svekket arbeidsmiljø for rengjørerne. Det konkluderer svenske Arbetsmiljøverket etter en omfattende inspeksjonsrunde til drøyt 500 rengjøringsfirmaer.

Inspeksjonene av private renholdsfirmaer i regi av Arbetsmiljøverket i 2018 var en del av en treårig nasjonal innsats, som går fra 2018 til 2020. I fjor var det rengjøring som utføres for kommuner og regioner som sto øverst på dagsordenen. Både mindre og større foretak – til sammen 532 – var med i inspeksjonsrunden.

Det er arbeidsmiljøet som er i fokus for inspeksjonene, og en konklusjon, ifølge hva Arbetsmiljøverket skriver på sin nettside, er at de som kjøper rengjøringstjenester, sjelden stiller krav om bra arbeidsmiljøforhold. Av de 532 som ble inspisert, fikk 84% merknad med beskjed om svikt i arbeidsmiljøarbeidet.

Bestemmer ikke sine egne arbeidsforhold

En forklaring på at så mange fikk slik tilbakemelding kan være at rengjøringsfirmaene ikke bestemmer over sitt eget arbeidsmiljø på arbeidsstedet, heter det. Her kunne de som kjøper rengjøringstjenester bidra til å gjøre arbeidsmiljøet for rengjørerne bedre ved å ha en kontinuerlig dialog med deres arbeidsgivere, skriver Arbetsmiljøverket, som fremholder:

Det blir ofte det foretaket som kommer med det billigst tilbudet som vinner konkurransen. Å ikke ha med arbeidsmiljø som en parameter i anskaffelsene kan forringe arbeidsforholdene for rengjørerne.

Bli den første til å kommentere på "Arbetsmiljøverket: Still arbeidsmiljø-krav ved offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.