Anbud365-kommentatorene (III): Mye dukket opp ved forberedelse til nye miljøkrav

Anbud365: Anbud365-kommentatorene (II): Mye dukket opp ved forberedelse til nye miljøkravI Innlandet fylkeskommune har de hatt work-shop for å forberede seg på innføringen av skjerpede miljøkrav fra årsskifte. - I 2,5 timer gikk vi ned hovedveien, deretter alle biveier og smug. Labyrinten viste seg å være full av blindveier. Work-shoper skal i sin natur være mulighetssøkende og ende opp i et felles «Eureka». Men vi fant egentlig ikke veien ut, konstaterer Øystein Sætrang, seksjonssjef Anskaffelser i fylkeskommunen og Anbud365-kommentator.

Skriv ut artikkelen

– Vi har fått beskjed om å bake sjokoladekake, men alt vi har fått er oppskrift på bløtkake, sier Øystein Sætrang, som er seksjonssjef Anskaffelser i Innlandet fylkeskommune og Anbud365-kommentator. Han kommenterer innføringen av den nye miljøbestemmelsen, som skal gjelde fra 1. januar. I fylkeskommunen har de gjort forsøk på å forberede seg, forteller han, og gir flere eksempler på de refleksjoner som dukket opp underveis.

Om få uker trer den nye bestemmelsen om minst 30% vekting (tildelingskriterium) av miljø som hovedregel i kraft. Tilhørende veiledning skulle, etter planen, foreligge i uke50. I den anledning utfordret vi Anbud365-kommentatorene til å komme med synspunkter knyttet til 30%-kriteriet. Vi gav dem noen spørsmål å reflektere over.

Må veilede seg selv

Sætrang opplyser at Innlandet fylkeskommune var blant de 62 som brukte muligheten til å gi innspill til DFØs kommende veiledning på over 100 sider til ny miljøparagraf. Om tre uker iverksettes paragrafen, og:

– Endelig veiledning foreligger pt ikke. Alle i landets innkjøpsmiljøer må derfor ha forberedt og veiledet seg selv, på sin måte. Selv om alle veier kanskje fører til Rom, kan nok leverandørene også finne dette krevende når tilbud skal utarbeides.

Full av blindveier

Han forteller at de har prøvd å forberede seg. Tirsdag 5.12 hadde vi intern work-shop med deltakere fra Anskaffelsesseksjonen, Samferdselsavdelingen og Eiendomsavdelingen. I 2,5 timer gikk vi ned hovedveien, deretter alle biveier og smug. Labyrinten viste seg å være full av blindveier. Work-shoper skal i sin natur være mulighetssøkende og ende opp i et felles «Eureka». Men vi fant egentlig ikke veien ut.

Så der står vi, noen uker før ikrafttredelse, konstaterer Sætrang og gir noen eksempler på hvor refleksjonene gikk hos dem:

Refleksjoner underveis

  • Du skal bygge et stykke veg. Vi må ivareta både myr, salamandre, elg, asfaltkvalitet og annet. Men alt dette skjer i planleggingen av hvor veien skal gå og teknisk beskrivelse av underganger (for salamandre) og overganger (for elg). Altså er det i planleggingsfasen de viktige grepene gjøres. Når du kommer til tildelingskriteriene, er løpet for de viktige beslutningene for lengst tatt. Og de som står igjen, påvirker ofte gjennomføring av kontrakt, men kontraktskrav er jo ikke en del av ny paragraf. Og caset er ikke enestående. Slik er det med de fleste store bygg og anleggsprosjektene.
  • «… denne bestemmelsen gjelder ikke dersom anskaffelsen etter sin art har et klimaavtrykk og en miljøbelastning som er uvesentlig». Så når vi kjøper en rådgivertjeneste som skal hjelpe oss med å planlegge veien, så har arten av anskaffelsen (sitte å tenke) uvesentlige miljøkonsekvenser, mens tankene som tenkes har store konsekvenser, men disse er irrelevante for ny paragraf. Reisebyråtjenester er tilsvarende. Aktiviteten å bestille billetter har uvesentlige miljøkonsekvenser, mens etterfølgende flytur har stor.
  • Og hvis kun pris benyttes som tildelingskriterium, trenger vi da å stille klima- og miljøkrav i det hele tatt? Tro det eller ei, men her har muligens den nye forskriften et digert smutthull (som pt ikke er omtalt i veilederen). Antakelig er det ikke slik, for vi har fortsatt lovens §5, men begrunnelsesplikten faller antakeligvis bort.

«Her skulle Vestre deltatt»

– Vi har fått beskjed om å bake sjokoladekake, men alt vi har fått er oppskrift på bløtkake, konkluderer han, og forteller at en av kommentarene som dukket opp underveis var: «Her skulle Vestre deltatt». Det er fortsatt ingen skam å snu.

Bli den første til å kommentere på "Anbud365-kommentatorene (III): Mye dukket opp ved forberedelse til nye miljøkrav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.