Hiv deg på bruktbølgen og se hvordan du kan kjøpe brukt

Anbud365: Jobber du med anskaffelser av mat? DFØ trenger din hjelp!Det er utfordrende å lage tildelingskriterier for mat- og drikkeprodukter. - Vi trenger hjelp fra innkjøpere, miljørådgivere, bestillere og kjøkkenpersonell for å sikre at disse blir så gode som mulig, sier Elisabeth Sandnes, seniorrådgiver i DFØ, som inviterer til workshop 5. april.

Skriv ut artikkelen

– Anskaffelsesreglene er ikke akkurat laget for bruktkjøp, men det er heller ikke umulig. Vi vil vise eksempler på hvordan, men det er enda viktigere å lage en plan for å faktisk bruke avtalene som er inngått, sier Elisabeth Sandnes, jurist og seniorrådgiver i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring). Nå inviterer DFØ til webinar 27. april for å hjelpe offentlige virksomheter med å kjøpe brukt.

DFØ mottar mange spørsmål om hvordan offentlige virksomheter kan kjøpe brukte varer og hvordan man kan selge det man ikke lenger trenger. Ofte dreier det som om hvordan man kan gjøre det i praksis.

Sandnes bruker møbler som et godt eksempel hvor man kan bli 100 % sirkulære ved å ha avtaler både for bruktkjøp og reparasjoner. Dette krever imidlertid at virksomheten tar en beslutning og innfører gode rutiner. Det er ikke til hjelp å ha en rammeavtale for bruktkjøp hvis alle fortsetter å kjøpe nye ting.

Suksesshistorier

Det er også lett å vise frem suksesshistorier, da prosentandelen av bruktkjøp er en god indikator på hvor sirkulær virksomheten er. DFØ oppfordrer til å skrive om dette på nettsiden, på intranett, snakke om det i korridorene og i årsrapporter. Det er også mulig å spare penger ved å være sirkulær, som helseforetaket Vestre Viken har erfart.

Anbud365 skrev om dette for en tid tilbake. Rundt halvparten av alle møblene de har anskaffet på sykehusene i Vestre Viken siste året, er gjenbruk. Og det er ikke bare miljøgevinster, som redusert avfallsmengde, men også besparelser: 2019 en mill og 2020 opp mot 2 mill. Og interessen har eksplodert: Bare i 2020 kom 670 forespørsler på e-post, 350 befaringer med innhenting av tilbud og bestilling – og involvert i 35 ulike prosjekter, noen små og noen store.

Asker kommune

Webinaret inkluderer også Hege Sørgaard Moen, møbelforvalter i Asker kommune. Asker har mange eksempler på internt redesign og gjenbruk, og Hege vil også fortelle om deres rammeavtale for kjøp av brukte møbler.

– I tillegg til møbler vil vi presentere eksempler på kjøp av brukte biler, brukt IT-utstyr, brukte maskiner og brukt lyd- og lysanlegg, sier Sandnes, og legger til at DFØ håper så mange som mulig vil bli med på bruktbølgen.

I webinaret vil DFØ gjennomgå eksempler på hvordan man kan kjøpe brukt, og et viktig poeng er at deltakerne skal kunne stille spørsmål til ekspertene i DFØ. De vil både gå inn på enkeltanskaffelser av brukt, hvordan inngå rammeavtaler på brukte varer og rammeavtaler med både brukte og nye varer på samme avtaler.

Bli den første til å kommentere på "Hiv deg på bruktbølgen og se hvordan du kan kjøpe brukt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.