Naturvernforbundet: Ja til 30% vekting og standardiserte minimumskrav

Anbud365: Naturvernforbundet: Ja til 30% vekting og standardiserte minimumskravNorges Naturvernforbund mener det er positivt at offentlige innkjøps rolle i å oppnå prioriterte samfunnshensyn tydeliggjøres i forslaget til nye lov. De mener det er spesielt viktig at natur- og klimahensyn prioriteres og konkretiseres, fremgår det av forbundets høringssvar til Anskaffelsesutvalgets første utredning. På bildet, forbundets leder, Truls Gulowsen.

Skriv ut artikkelen

Standardiserte minimumskrav må bli obligatoriske også for kommuner og fylkeskommuner foreslår Norges Naturvernforbund i sitt høringssvar til Anskaffelsesutvalgets første utredning. Samtidig mener forbundet av kravet om minimum 30% vekting av miljø- og klimakrav må beholdes. Å fjerne dette kan gi en svekkelse av effekten av loven, som de mener strider mot så vel mandat som utvalgets egne ambisjoner. 

Naturvernforbundet støtter bruk av standardiserte minimumskrav, og mener disse skal være kvalifiseringskrav der slike foreligger, heter det i høringssvaret. Standardiserte minimumskrav må være gjeldende for alle offentlige anskaffelser uavhengig av anskaffers tilknytning til DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring).

Må opprettholdes

Det finnes standardiserte minimumskrav bare for deler av offentlige anskaffelser, fremholder Naturvernforbundet, som derfor mener krav om 30 % minimumsvekting av miljøkriterier må opprettholdes. Samlet mener vi forslaget om å fjerne dette gir en svekkelse av effekten av loven de mener er i strid med mandatet og utvalgets egne ambisjoner.

– Vi mener standardiserte minimumskrav skal være kvalifiseringskriterier, det vil si kvalifisere for deltakelse i konkurransen. Er ikke det tilfelle, blir begrepet minimumskrav meningsløst, slår forbundet fast.

Må få uttelling

Aktører som kan tilby bedre løsninger enn minimumskravene må få uttelling for dette videre i konkurransen, oppfordrer Naturvernforbundet, som derfor mener at 30 % minimumsvekting av klima og miljøkriterier vil være et viktig grep også i den nye loven.

– Vi støtter utvalget i at veiledende standardiserte minimumskravene som allerede er utviklet, tas i bruk så fort som mulig, og vi vil presisere at kravene må være obligatoriske, heter det i høringssvaret.

Må bli obligatorisk

Naturvernforbundet er bekymret for at ett av utvalgets hovedgrep – standardiserte minimumskrav – bare kan pålegges en del av offentlige innkjøp og at det blir frivillig for kommunene. Naturvernforbundet finner det lite tilfredsstillende at det er uklart hvor stort virkeområde «standardiserte minimumskrav» i praksis kommer til å få. De foreslår at standardiserte minimumskrav blir obligatoriske også for kommuner og fylkeskommuner.

Bli den første til å kommentere på "Naturvernforbundet: Ja til 30% vekting og standardiserte minimumskrav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.