Trendrapport: Slik blir anskaffelsesåret 2024 i Sverige

Anbud365: Trendrapport: Slik blir anskaffelsesåret 2024 i SverigeUpphandlingsmyndigheten forventer i sin årsrapport økt fokus for å gjøre det enklere for leverandører å delta i offentlige anskaffelser. Offentlig sektor skal sees på som en attraktiv, stabil og likvid kjøper. Et velfungerende marked med lave terskler for små bedrifter gir forutsetninger for sunn offentlig virksomhet, blir det konstatert i rapporten. På bildet generaldirektør Inger Ek i Upphandlingsmyndigheten (foto: Jenny Drakenlind).

Skriv ut artikkelen

Oppbygging av totalforsvaret vil i økende grad påvirke så vel offentlige oppdragsgivere som leverandører i Sverige. Samtidig er klimaspørsmålet fortsatt relevant, økonomisk bærekraft og sosial bærekraft vinner terreng. Innovasjonskraften i markedet er i ferd med å bli viktig for mange innkjøpsorganisasjoner. Kriminalitetsbekjempelse står høyt på den politiske dagsordenen, og det vil være behov for ressurser rettet mot oppfølging av leverandører. Dette er et utvalg av de trender Upphandlingsmyndigheten ser for anskaffelsesområdet i 2024.

Det er regjeringen som har gitt Upphandlingsmyndigheten i oppdrag å gi ut en årlig rapport om utviklingen på anskaffelsesområdet. I rapporten «Utvecklingen på upphandlingsområdet 2023» heter det at anskaffelsesåret 2023 var preget av et trøblete miljø. De siste årenes hendelser med pandemi, krig, forverret sikkerhetssituasjon og tøff økonomisk utvikling påvirket både innkjøpsorganisasjoner og leverandører. Inflasjonen har fortsatt å tynge. Også klimakrisen og problemer med arbeidslivskriminalitet påvirker innkjøpsområdet.

Ansvarlig og robust forsyning

Sverige er i høy grad avhengig av globale forsyningskjeder, større enn mange andre land, noe som gjør landet sårbart. Fokuset på å sikre ansvarlig og robust forsyning forventes derfor å fortsette å øke i årene som kommer, skriver Upphandlingsmyndigheten, og legger dessuten til at EUs felles regulering forventes å øke.

– Innkjøpsorganisasjoner forventes fortsatt å ha høye ambisjoner på bærekraftsområdet samtidig som overnasjonal regulering øker. Klimaspørsmålet er fortsatt relevant, samtidig som økonomisk bærekraft og sosial bærekraft vinner terreng. Styrket styring kommer fra EU med flere aktuelle lovforslag, bl.a. økte krav til bærekraftsrapportering og åpenhet i verdikjeder, fremholdes det i rapporten. Og å bruke innovasjonskraften i markedet er i ferd med å bli viktig for mange innkjøpsorganisasjoner.

Totalforsvaret

Fremover forventer Upphandlingsmyndigheten at det nye fokuset på å bygge opp totalforsvaret vil påvirke både militære og sivile myndigheter og en stor del av leverandørmarkedet. Spørsmål om transport og logistikk vil trolig få større fokus i fremtiden og krav om å gjennomføre forsyningsanalyser vil bli innført, heter det, og:

– Kriminalitetsbekjempelse står også høyt på den politiske dagsorden. For det offentlige handler det ikke minst om å motvirke arbeidslivskriminalitet og korrupsjon.

Innsyn og kontroll

Leverandørene må sørge for at de har innsyn i og kontroll over sine leverandørkjeder. Muligheten for utvidet informasjonsutveksling er et viktig første skritt for en effektiv kontroll av leverandører i forbindelse med anskaffelser, ifølge rapporten fra Upphandlingsmyndigheten. Det er imidlertid behov for ytterligere tiltak for å oppnå effektiv leverandørkontroll. Det vil også være behov for ressurser rettet mot arbeidet med oppfølging av leverandører, spesielt i utpekte høyrisikobransjer.

De siste årene har forståelsen økt for at offentlige anskaffelser kan brukes som et strategisk verktøy for å løse samfunnsutfordringer. I tider hvor innkjøpsorganisasjoner står overfor store økonomiske utfordringer, blir det enda viktigere å gjennomføre strategisk innkjøpsarbeid.

Bli den første til å kommentere på "Trendrapport: Slik blir anskaffelsesåret 2024 i Sverige"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.