Offentlige leielokaler til besvær

Anbud365: Reglenes geografiske virkeområde – en smakebitDet kan virke noe spesielt at norske ambassader i hele verden er forpliktet til å kunngjøre kontrakter i TED. Det er imidlertid en politisk, og ikke juridisk, vurdering. Og da må reglene endres først, konstaterer artikkelforfatteren (foto: Veronika Stuksrud).

Skriv ut artikkelen

Av Harald Alfsen, advokat/managing partner, Stiegler Advokatfirma AS

I lys av husleiesaken til NSM, oppstår spørsmålet hvordan dette kan skje. Da EØS-avtalen trådte i kraft i 1994 bestemte reglene enkelt nok at kjøp og leie av lokaler er unntatt innkjøpsreglene. Bakgrunnen var at behov for lokaler er avhengig av geografisk plassering, og ikke egner seg for konkurranse i EU/EØS-området.

Den praktiske konsekvens av dette er at alle offentlige etater i statlig, fylkeskommunal og kommunal sektor selv er ansvarlig for sine kontrakter der de skal kjøpe eller leie eksisterende lokaler. Fra starten var Statsbygg stedet der statlige etater skulle henvende seg ved behov for leie. Men i 2000 skilte Nærings- og fiskeridepartementet ut Entra, som var statens utleieselskap av lokaler. I dag er børsnoterte Entra ASA privateid, og opererer på lik linje som andre utleiere. Når mange hundre offentlige virksomheter selv må kunne alle detaljerte regler om innkjøpsprosesser, anskaffelsesparagrafer, varianter av lokaler og husleieavtaler, samt økonomiske lånemodeller, må man dessverre regne med noen feilsteg. En tilleggsdimensjon i vanskelighetsgrad er at når virksomheten ønsker å leie særskilte tilpassede lokaler som ennå ikke er bygget, kan det hende kontrakten får en flytende overgang til en offentlig entreprisekontrakt, som må følge EØS-reglene.

En løsning kan kanskje være å begrense handlingsrommet til den enkelte offentlige virksomhet. I disse dager foregår en endringsprosess av reglene om offentlige anskaffelser. Dersom politikerne ønsker å få bedre kontroll på leiekontrakter, kan de benytte muligheten nå til å stramme inn reglene. Og eksempelvis begrense etatenes mulighet til å inngå slike krevende kontrakter uten formell konkurranse. I tillegg til ny nasjonal kunngjøringsplikt, bør man praktisk samtidig øke rådgivningsbistanden til slike kontrakter. Dette kan gjøres ved å utvide handlingsrommet til Statsbygg, som har egen rådgivning for leie. Og/eller etablere et eget rådgiverteam for leieavtaler i DFØ.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige leielokaler til besvær"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.