Anbud365-måling: To av tre vil ha sentralt satte, standardiserte krav/kriterier

Anbud365: Anbud365-måling To av tre vil ha sentralt satte, standardiserte kravkriterierDet er viktig å understreke at formålet med Anbud365s undersøkelser er å få en pekepinn på en stemning. Dette er ikke tenkt å være annet enn en uoffisiell, uhøytidelig meningsmåling.

Skriv ut artikkelen

Det er en klar tendens til å ville ha sentralt fastsatte, standardiserte krav til bruk i offentlige anskaffelser – i særlig grad knyttet til miljø og øvrige samfunnshensyn. Det viser resultatene av den første Anbud365-meningsmålingen – «Raske spørsmål, raske svar». Holder vi «vet ikke»-svarene utenom, viser resultatene at nær to av tre ønsker sentralt satte standardkrav/-kriterier. Både leverandører og innkjøpere fra alle tre forvaltningsnivåene deltok i undersøkelsen.

Det var i vårt nyhetsbrev fredag 24. september at vi gjennomførte en undersøkelse om standardisering av krav og kriterier i offentlige anskaffelser. Den var åpen frem til fredag 1. oktober. Dette var den første av liknende undersøkelser vi vil invitere til i månedene som kommer – med ulike aktuelle tema. Det er viktig å understreke at formålet er å få en pekepinn på en stemning. Dette er ikke tenkt å være annet enn en uoffisiell, uhøytidelig meningsmåling.

Tre svaralternativer

I undersøkelsen delte vi inn i «leverandører», «store oppdragsgivere» og «små/mindre oppdragsgivere». Svaralternativene var «ja», «nei» og «vet ikke». Alle fikk dette – samme – spørsmålet:

Standardisering står sentralt både i digitaliseringen av offentlige anskaffelser og til bruk når man stiller krav (setter kriterier) til miljø, utslipp, klima, bærekraft, etisk handel mm. Mangel på kompetanse hos innkjøpere er en utfordring – man vil gjerne gjøre alt rett, samtidig finne god balanse mellom samfunnshensyn og økonomisk effektivitet. Leverandørmarkedet sliter med å møte ulike krav fra ulike offentlige virksomheter. Bør det sentralt fastsettes standardiserte krav/kriterier til bruk i kommunale, fylkeskommunale og statlige anskaffelser?

Svarene

I alt kom det 61 svar.

  • Blant de store oppdragsgiverne var det 50% som svarte ja, 38,9% nei og 11,1 % vet ikke.
  • Blant de små/mindre offentlige oppdragsgiverne var det 60% som svarte ja, 20% nei og 20% vet ikke.
  • På leverandørsiden viste resultatet at 60% svarte ja, 13,3% nei og 26,7% svarte vet ikke.

Bli den første til å kommentere på "Anbud365-måling: To av tre vil ha sentralt satte, standardiserte krav/kriterier"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.