90 av 100 kontraktkroner til norske entreprenører

Anbud365: 90 av 100 kontraktkroner til norske entreprenørerTo italienere og to spanske selskap vant de største kontraktene på Follobanen.

Skriv ut artikkelen

Norsk entreprenører står seg godt i konkurranse med sine utenlandske kollegaer innenfor vei og jernbane. Statistikk viser at de i det siste har kapret over 90 prosent av de tilgjengelige kontraktsverdiene. Unntaket er Follobanen – her har alle de største kontraktene gått utenlands.

Samferdselsminister Ketil Solvik–Olsen brakte mye statistikk med seg til Stortinget i et svar til stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (a). Det gjaldt svar på et skriftlig spørsmål om investeringskontrakter på Follobanen.

Men statsråden kunne også opplyse at 94 prosent av kontraktsverdiene knyttet til Statens vegvesen gikk til norske entreprenører i 2015. For to år tilbake lå andelen på 73 prosent.

For Jernbaneverkets del viser tilsvarende statistikk at 90,5 prosent av alle deres investeringskontrakter over 100 millioner kroner gikk til norske selskap i perioden 2013–2015. Dette er utenom Follobanen. Tas den samme typen kontrakter med her, blir andelen noe lavere. Det skyldes særlig, sa statsråden, at to svært store enkeltkontrakter er gått til utenlandske selskap. Han understreket at også i dette prosjektet får mange nordmenn arbeid, og at utenlandske entreprenører ikke utelukker norsk sysselsetting.

43 jernbane–kontrakter

Statistikken over Jernbaneverkets investeringskontrakter i perioden 2013–2015 viser at det ble sluttet 43 kontrakter varierende i verdi fra 98 mill. til noe over 1,3 milliarder. 11,1 milliarder kroner lyder totalen for alle kontraktene på, og av dette beløpet gikk drøyt 10 milliarder til norske entreprenører. Av de 43 kontraktene kapret utlendinger seks – to tyske, en polsk, en svenske, en fra Sveits og en fra Østerrike. De tre største kontraktene – de tre over 1 milliard – gikk alle til norske entreprenører.

Bildet er noe annerledes når det gjelder Follobanen. Av de ti kontraktene på statsrådens liste, gikk seks til norske og fire til utenlandske. Disse fire var de største – den aller største gikk til et spansk selskap og var på 8,5 milliarder kroner. To italienere og ytterligere en spansk vant de øvrige tre største kontraktene.

Bli den første til å kommentere på "90 av 100 kontraktkroner til norske entreprenører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.