Kan spare tosifret milliardbeløp på innovativ anskaffelse

Anbud365: Kan spare tosifret milliardbeløp på innovativ anskaffelse Caverion, en av vinnerne i den innovative konkurransen, skal installere et nytt klimaanlegg på Trosterud skole i Oslo til høsten, mens skolen er i full drift.

Skriv ut artikkelen

Norske kommuner kan spare mellom 21-26 milliarder kroner på oppgradering av ventilasjonsanlegg i skoler. Det viser en analyse av en innovativ anskaffelse i regi av Bergen og Oslo kommuner.

I rapporten fra Multiconsults datterselskap Analyse & Strategi presenteres en gevinstanalyse av plan- og idékonkurransen «Ventilasjon i skolebygg», gjennomført av Undervisningsbygg i Oslo kommune og Bergen kommune. Rapporten viser at dersom innkjøperne ikke hadde kommet i kontakt med Nasjonalt Program for leverandørutvikling, hadde de trolig gjennomført et innkjøp hvor de søkte å oppgradere eksisterende anlegg med kjent teknologi. Ved å benytte metode for innovative offentlige anskaffelser fikk innkjøper imidlertid kjennskap til alternative løsninger i markedet.

Analyse & Strategi har beregnet de totale potensielle økonomiske gevinster ved å gjennomføre innkjøpet etter metoden for innovative offentlige anskaffelser. Det blir understreket at dette er potensielle gevinster da utviklingsprosjektene enda ikke er ferdigstilt. Rett nok skal Caverion, en av vinnerne i den innovative konkurransen, installere et nytt klimaanlegg på Trosterud skole i Oslo til høsten, mens skolen er i full drift. Bare på denne skolen er det en beregnet gevinst på 10-12 millioner kroner, i tillegg til besparelser knyttet til tidsbruk og fleksibilitet.

Besparelse på 21–26 mrd

Et konservativt anslag i gevinstanalysen viser at norske kommuner de neste 10 årene kan spare mellom 21-26 milliarder kroner på å rehabilitere ventilasjonen i skolebygg på en smart måte. Gevinsten er knyttet til at kostnader til erstatningslokaler og transport av elever og lærer faller bort ettersom installasjonen kan skje mens bygget er i drift.

En dialogkonferanse ble gjennomført i mai 2014 i samarbeid mellom de to kommuner og leverandørutviklingsprogrammet. Målet med dialogkonferansen var å diskutere ventilasjonsløsninger som kunne være rimeligere både i anskaffelse og drift enn dagens løsninger, og som samtidig ivaretok krav til levetid, driftssikkerhet og arbeidsmiljø/inneklima.

To vinnere i konkurransen

Til dialogkonferansen møtte et dusin leverandører i ventilasjonsbransjen. Konferansen ble avløst av en innovasjons-/idékonkurranse. Caverion AS og Systemair AS vant konkurransen og ble premiert med 100 000 kroner hver. Med utgangspunkt i vinnerforslagene ble det igangsatt en utviklingsfase for å teste ut løsningene.

Prosjekter som det på Trosterud skole, blir vanligvis omfattende og kostbare, fordi skolen må stenges helt. Elevene må flytte til andre bygg, som gjerne er brakker, mens rehabiliteringen pågår. Men Trosterud–prosjektet skal pågå mens skolen har normal drift og alle elever er til stede.

Bli den første til å kommentere på "Kan spare tosifret milliardbeløp på innovativ anskaffelse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.