Kofa setter grenser for hva man kan ha dialog om etter tilbudsfristens utløp

Anbud365: Kofa setter grenser for hva man ha dialog om etter tilbudsfristens utløpDet var i forbindelse med arbeid med Skjåkheimen at Skjåk kommune bidro til et brudd på regelverket for offentlige anskaffelser, ifølge Kofa (foto: Fjuken).

Skriv ut artikkelen

Det var ikke anledning til dialog med leverandøren om hvordan kvalifikasjonskrav skal kunne oppfylles der kravene ikke er tilfredsstilt ved tilbudsfristens utløp, konstaterte Kofa i en klagesak. Den valgte leverandør oppfylte nemlig ikke visse kvalifikasjonskrav ved tilbudsfristens utløp, men, etter dialog med oppdragsgiver etterpå, skaffet leverandøren seg en underleverandør som oppfylte kravene. Underleverandøren var ikke med i det opprinnelige tilbud.

I februar i fjor kunngjorde Skjåk kommune en åpen tilbudskonkurranse for renovering og ombygging av Skjåkheimen, dvs. en bygg- og anleggsanskaffelse. Anskaffelsens totale verdi er estimert til kroner 20 000 000 og følger del I og del II.

Det fremgår av Kofa-sak 2017/75 at den valgte leverandørens opprinnelige tilbud manglet dokumentasjon på kvalifikasjonskravet godkjenning for tiltaksklasse 3 innen brannslukkeranlegg. Det er heller ikke bestridt at valgte leverandør ikke oppfylte kravene til ansvarsrett for utførende for brannslokkeanlegg innen tiltaksklasse 3, konstaterer Kofa.

Slik saken er opplyst for Klagenemnda, fremstår det slik at valgte leverandør, etter tilbudsfristens utløp og foranlediget av oppdragsgiverens forespørsel, knyttet til seg en underleverandør som ikke inngikk i det opprinnelige tilbudet, for å tilfredsstille kvalifikasjonskravet om teknisk godkjenning.

Tilbudskonkurranser

Tilbudskonkurranser med adgang til å gjennomføre dialog var den konkurranseformen som ble anbefalt av Forenklingsutvalget for konkurranser etter del II. Kofa skriver:

– Forarbeidenes omtale av adgangen til å be om ettersending og supplering av dokumentasjon vedrørende kvalifikasjoner, er temmelig begrenset. Det fremgår likevel at adgangen skal utvides, og at det ikke skal være noen grense for hvilken type dokumentasjon som kan ettersendes. Det å ettersende, supplere, klargjøre eller utfylle en «opplysning» eller et «dokument», er imidlertid noe ganske annet enn å fremlegge dokumentasjon på at et kvalifikasjonskrav som skulle vært oppfylt på tilbudstidspunktet, er oppfylt i etterkant. Et kvalifikasjonskrav avgrenser kretsen av leverandører hvis tilbud kan tas i betraktning. En adgang til å gå i dialog om hvordan kravene kan oppfylles der kravene ikke er tilfredsstilt ved tilbudsfristens utløp, innebærer i realiteten en endring av forutsetningene for konkurransen. En slik endring vil innebære en forskjellsbehandling i relasjon til de leverandører som i respekt for kvalifikasjonskravene ikke innga tilbud, og dermed være i strid med kravene i lovens § 4.

Skulle vært avvist

Klagenemnda har etter dette kommet til at det ikke var anledning til dialog med leverandøren om hvordan kvalifikasjonskrav skal kunne oppfylles der kravene ikke er tilfredsstilt ved tilbudsfristens utløp. Klageren gis derfor medhold i at den valgte leverandøren skulle ha vært avvist.

Kontrakten med den valgte leverandøren er imidlertid inngått. Den manglende avvisningen av valgte leverandør har dermed påvirket resultatet av konkurransen, og klagegebyret skal tilbakebetales, konkluderer Kofa.

Bli den første til å kommentere på "Kofa setter grenser for hva man kan ha dialog om etter tilbudsfristens utløp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.