Kommunale innkjøp viktig for å kutte utslipp i bygg og anlegg

Anbud365: Kommunale innkjøp viktig for å kutte utslipp i bygg og anleggStortingsrepresentant Lars Haltbrekken spurte og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn svarte – om det skjer noe med utslippskuttene i bygg og anlegg.

Skriv ut artikkelen

Kommunene spiller en viktig rolle i arbeidet med å kutte utslipp innenfor bygg og anlegg: Gjennom sine innkjøp kan kommunene etterspørre lav- og nullutslippsløsninger i byggetjenester. De har mulighet til å etterspørre dette i driftstjenester og i egen maskinpark – i tillegg til tydelige klima- og miljøkrav ved nybygg. Dette fremhevet klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn i et skriftlig svar til Stortinget.

Det skriftlige spørsmålet kom fra Lars Haltbrekken (SV): Hvordan sikrer regjeringen at det i alle statlige innkjøp av bygg- og anleggsarbeid blir stilt tilstrekkelig ambisiøse klimakrav på tvers av ulike sektorer til at man oppfyller Granavolden-erklæringens punkt om at det offentlige har et særlig ansvar for å gå foran for å sikre at bygge- og anleggsplasser er fossilfrie innen 2025? I denne erklæringen står det at regjeringen «I samarbeid med bransjen, legge til rette for at bygge- og anleggsplasser skal være fossilfrie innen 2025. Det offentlige har et spesielt ansvar for at byggeplasser i offentlig regi går foran.»

Ny handlingsplan

Klima- og miljøministeren la vekt på at det offentlige går foran for å skape etterspørsel etter null- og lavutslippsløsninger i bygg- og anleggsbransjen. Regjeringen kommer derfor i løpet av kort tid med en handlingsplan for fossilfrie anleggsplasser i transportsektoren. Handlingsplanen blir lagt fram i forbindelse med klimaplanen som kommer på nyåret. Klimaplanen vil også handle om utslippskutt fra bygge- og anleggsplasser og det offentliges rolle i dette.

Arealeffektivisering, ombruk, gjenvinning og sirkulærøkonomi kan sammen med klimakrav i offentlige innkjøp utgjøre en stor forskjell i løpet av kort tid, fremholdt statsråd Rotevatn. Bygninger har lang levetid og dagens avgjørelser påvirker sektorens klimapåvirkning i lang tid framover.

Kommunene

Han fremhevet også kommunenes rolle i arbeidet med å kutte utslipp fra bygge- og anleggsplasser. Gjennom sine innkjøp kan kommunene med dagens regelverk etterspørre lav- og nullutslippsløsninger i byggetjenester, mente klima- og miljøstatsråden. Kommunene har mulighet til å etterspørre dette i driftstjenester og i egen maskinpark, som innkjøper, eier og drifter. Mange kommuner stiller allerede tydelige klima- og miljøkrav ved nybygg. Dette bidrar til å drive fram klimavennlige løsninger og fossilfrie byggeplasser. Staten støtter opp om utviklingen gjennom stønadsordninger som Enova og Klimasats.

Bli den første til å kommentere på "Kommunale innkjøp viktig for å kutte utslipp i bygg og anlegg"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.