Kontraktskrav viktig våpen mot skurker

Anbud365 - Kontraktskrav viktig våpen mot skurkerNå skjerpes kampen mot organisert ulovlig virksomhet som har infiltrert leverandørkjeden i bygg og anlegg.

Skriv ut artikkelen

I samarbeid med bygge– og anleggsbransjen har Statens vegvesen og Jernbaneverket satt alle kluter til for å bekjempe organisert ulovlig virksomhet. Skjerpede konkurransekrav og strengere rutiner for kontraktsoppfølging står sentralt.

Dette fremkom i et svar fra samferdselsstatsråd Ketil Solvik–Olsen (FrP til stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV). Hun ville vite hvordan statsråden ville sikre at store kontraktstildelinger i offentlige anbudsrunder ender hos seriøse aktører. Bergstø stilte statsråden et skriftlig spørsmål med utgangspunkt i en konkret sak, som statsråden avviste å gå inn i. Det er opp til oppdragsgivernes innkjøpsfaglige skjønn å vurdere om tildeling av kontrakt skal skje på grunnlag av laveste pris eller det mest økonomisk fordelaktige tilbud, svarte han.

– Jeg er opptatt av at Samferdselsdepartementet og underliggende etater foretar anskaffelser fra seriøse aktører. Både regelverket for offentlige anskaffelser og tiltak som etatene selv har satt i verk, bidrar til å sikre at anskaffelser foretas fra seriøse aktører, fremhevet samferdselsministeren i sitt svar.

Dominerende aktører

Bygge- og anleggsbransjen er en bransje hvor det er problemer med sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Jernbaneverket og Statens vegvesen er dominerende aktører i anleggsbransjen. Statens vegvesen har fastsatt kontraktsbestemmelser som er i samsvar med forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter, som er innarbeidet i alle kontraktstyper i etatens entreprisedrift. Vegvesenets kontraktskrav er harmonisert med Jernbaneverkets krav. De to etatene har også rutiner for kontroll og sanksjonsbestemmelser ved brudd på kravene. Både Statens vegvesen og Jernbaneverket har i dag en hovedregel om maksimalt to ledd av underleverandører.

Strengere kontroll

I kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet er det et tett samarbeid mellom bransjen og de to etatene om forebyggende tiltak og strengere kontroll. Transportetatene ar satt i verk tiltak for å avdekke bevisste brudd på regler og ren kriminalitet ved å skjerpe konkurransebestemmelsene og ha strengere rutiner for oppfølging. Bl.a. er det innført minimumskrav til egen bemanning, krav om identitetskort fra første dag, godkjenning av underentreprenører og utvidet bruk av interne og eksterne revisjoner.

I departementets forslag til budsjett for inneværende år heter det at det er sterke tegn på at organisert ulovlig virksomhet har infiltrert leverandørkjeden i bygg og anlegg. Derfor er det nødvendig å ha virkemidler for å avdekke bevisste brudd på regler og ren kriminalitet.

Bli den første til å kommentere på "Kontraktskrav viktig våpen mot skurker"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.