På Innkjøpsforum for forsyningssektoren: Fire tips til utforming av god begrunnelse

Anbud365: Rekordinteresse for Anbud365-webinar - gjensyn og presentasjon er tilgjengeligPartner Wenche Sædal (t.v.) og advokat Nora Elisabet Lovén - begge Thommessen – sto for det faglige innholdet i Anbud365-webianret nylig om tilbudsevaluering.

Skriv ut artikkelen

Fire tips til hvordan man kan utforme en god begrunnelse kom fra Thommessen-advokatene Wenche Sædal og Nora Lovén på årets første samling i svært godt besatt Innkjøpsforum for forsyningssektoren nylig. Dette foredraget – om tilbudsevaluering – vil for øvrig streames på Anbud365-webinaret i regi av Thommessen onsdag 20.mars kl. 1400. Påmelding her. Temaet på samlingen i Innkjøpsforum var anskaffelser og urolige tider, og så vel situasjonen i bygg og anlegg som verdenssituasjonen bar sitt preg på foredragene på samlingen.

Innkjøpsforum for forsyningssektoren er en møteplass Thommessen sammen med Anbud365 har etablert for innkjøpere i forsyningssektoren. Formålet er kunnskapsdeling, nettverksbygging og faglig diskusjon. Tema for denne samlingen var anskaffelser i urolige tider – på utfordringer i leverandørmarkedet og hvordan man håndterer dette i kontraktsgjennomføringen, i tillegg til hvordan man bør gjennomføre evaluering for å redusere sannsynligheten for klager.

Konkurs og evaluering

Mye oppmerksomhet var viet bygg og anlegg, et marked som for tiden her en svært krevende situasjon. Så vel konkurs- og rekonstruksjonslovgivning er aktuell, og Øyvind Dehli, Thommessen, gjennom gikk denne. I tillegg bidro Åse Rieber-Mohn, Thommessen, med informasjon om anskaffelsesregelverkets muligheter og bestemmelser knyttet til leverandører som går eller trues av konkurs.

I tillegg til foredraget om tilbudsevaluering som Wenche Sædal og Nora Lovén sto for, tok Petter Krogh Nilsen i Menon Economics bl.a. for seg valg av evalueringsmodell. Det gjaldt fordeler og utfordringer ved utvalgte evalueringsmodeller, og hvorfor oppdragsgiver bør ha et bevisst forhold til prisen av kvalitetspoengene.

Forsvaret og dokumentasjon

Forsvarets logistikkorganisasjon Strategiske anskaffelser (FLO SA), inngår rammeavtaler, kontrakter og forvalter militære forsyningsavtaler på vegne av Forsvaret og forsvarssektoren. Jeanette Vassbakk som har sin daglige jobb der, bidro på samlingen med nyttige erfaringer fra ulike evalueringsprosesser. Det er også urolige tider utenfor våre grenser, noe som gjør at så vel Forsvaret som sikkerhetsinteresser utfordres.

Sædal og Lovén viet noe av sitt foredrag til krav om dokumentasjon og begrunnelse. Og det kom fire tips til hvordan man kan utforme en god begrunnelse:

  • Vis konkret hva som skiller tilbudene fra hverandre
  • Sikre samsvar mellom poeng og begrunnelse
  • Sikre konsekvent ordlyd i tildelingsbrevene
  • Sikre samsvar mellom begrunnelsen i tildelingsbrevene og de bakenforliggende vurderingene

Tildelingskriterier og evalueringsmodeller

I sin oppsummering la de to vekt på hvor viktig det er å utforme tildelingskriterier, underkriterier og dokumentasjonskrav med omhu. Omkamp er noe man bør unngå, samtidig som de understreker at det bør være god forankring internt. Evalueringsmodellen bør fastlegges tidlig – og senest før tilbudsåpning, og uvanlige modeller bør kunngjøres. Et annet råd var å evaluere tilbudene uten å kjenne til tilbudsprisen, men likevel med fordel kjenne prisen per kvalitetspoeng.

Alle presentasjonene finner du her.

Foredraget om tilbudsevaluering vil for øvrig streames på Anbud365-webinaret i regi av Thommessen onsdag 20.mars kl. 1400.

Bli den første til å kommentere på "På Innkjøpsforum for forsyningssektoren: Fire tips til utforming av god begrunnelse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.