Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22. januar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 22. januarReglene for offentlige anskaffelser må endres slik at det stilles krav om sirkulære innkjøp. – Og da tenker jeg på mer enn bare veiledere. Det er fint med det, men det er ikke nok alene, sier daglig leder for Circular Norway, Leif Nordhus til cnytt.no. (foto: Circular Norway).

Skriv ut artikkelen

I denne fredagens bunke av innkjøpsnyheter: Oslo skal skaffe seg strategi for sirkulærøkonomi med tilhørende veiledning, åtte Agder-kommuner går sammen for å kjøpe grønt, og Bærum kommune har skaffet seg en leverandør som skal utvikle en ny avfalls-løsning. I nord er et prestisjeanbud utsatt, svensk risikoanalyse gikk ikke langt nok, og Forsvaret skal ha strategisk IKT-partner. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Vil ha strategisk IKT-partner til 16 mrd

Forsvarsmateriell kunngjort anskaffelse av strategisk partner innen IKT-leveranser. Konkurransen har en verdi opp mot 16 mrd. Formålet med et slikt strategisk samarbeid er å bidra til å oppfylle forsvarssektorens behov for effektive, innovative og fremtidsrettede IKT-tjenester. Skytjenester er en del av dette.

Oslo-strategi for sirkulærøkonomi

Oslo får i løpet av året en strategi for sirkulærøkonomi og en veileder for sirkulær økonomi i anskaffelser. Veilederne er både for de som tilbyr, men også for de som skal skrive anbudene – slik at de forstår hvordan de skal stille krav på en lovlig måte i kontrakten, ifølge finansbyråd i Oslo Einar Wilhelmsen (MDG) til Cnytt.no.

Skal utvikle ny avfalls-løsning

Bærum kommune har kåret Looping AS som vinner i plan- og designkonkurransen de lyste ut i høst, der de etterlyste løsninger for å redusere avfall på byggeplass. Bærum kommune ønsker å bidra til å kutte klimagassutslipp og avfall som kommer fra byggeprosjekter. Hele 5 leverandører kvalifiserte seg til å delta i konkurransen.

Arbeidstagerne stoppet kunngjøring

Statens vegvesen trekker utlysning av rammeavtale for anskaffelse av saksbehandlingskompetanse. Organisasjonene med NTL i spissen, krevde stans av denne utlysningen. Beslutningen om utlysning av rammeavtalen for tjenestene var ikke drøftet med de tillitsvalgte slik Hovedavtalen i staten krever, heter det.

Åtte kommuner sammen for å bli grønnere

Kommunene Vennesla, Bykle, Valle, Bygland, Evje og Hornnes, Åseral, Iveland og Birkenes i Agder har inngått et samarbeid for å etablere klimakrav i innkjøpene av tjenester og varer. De har fått to mill av Miljødirektoratet til en prosjektstilling som skal sørge for klimavennlige innkjøp av produkter og tjenester, ifølge Vennesla Tidende.

Om samkjøp og samfunnsansvar i Oslo

Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) i Oslo kommune inviterer leverandørmarkedet til dialogkonferanse med tema samfunnsansvar og samkjøpsavtaler. UKE vil bl.a. presentere politiske føringer innenfor samfunnsansvar som vil/kan treffe anskaffelsene på samkjøpsområdet, aktuelle samkjøpsavtaler i 2021, samt tips og gode råd.

Nyttekjøretøy: Krav for å nå utslippsmål

Det er nødvendig å få frem at det trengs stor grad av incentiver både til anskaffelser og lade- / fylleinfrastruktur, for å nå utslippsmålene for nyttekjøretøyer, mest for de tyngre kjøretøyene, men også i betydelig grad for varebiler. Det fremgår av en rapport fra Bilimportørenes Landsforening (BIL).

Regelendring for å få sirkulære anskaffelser

Reglene for offentlige anskaffelser må endres slik at det stilles krav om sirkulære innkjøp. – Og da tenker jeg på mer enn bare veiledere. Det er fint med det, men det er ikke nok alene. Norge trenger også et kompetanseløft hos både politikere, ansatte i kommunene og næringslivet, sier daglig leder for Circular Norway, Leif Nordhus.

Ny standard, likeverdig konkurranse

Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) har lansert en ny standard, NEK 600 El og ekom i vegtrafikksystem. Når anbudene baseres på standarder, vil de bli transparente og det vil gi økt konkurranse. Det forventes at det vil bli en mer likeverdig og styrket konkurranse når man må levere anbud som baseres på en standard, heter det.

Liten Troms-kommune satser nullutslipp

Ibestad kommune i Troms med om lag 1500 innbyggere har anskaffet to elektriske biler til hjemmetjenesten. Det er en målsetning å på sikt erstatte alle kommunale kjøretøyer i kommunen med nullutslippskjøretøyer. Anskaffelse av elektriske kjøretøyer er ett satsingsområde hvor vi bidrar til å minske utslipp av fossilt brensel.

Ett tilbud – avlysning

En rekke forbehold i tilbudet fra eneste tilbyder, EVR Norge AS, er årsaken til at Sarpsborg kommune har avlyst konkurransen om nytt parkeringshus i sentrum. Kommunen satte som krav at det skal oppføres et komplett parkeringshus med minimum 160 plasser som en del av vederlag for hele kvartalet. Samtidig ble det understreket at høyeste kontantvederlag, vinner konkurransen, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Prestisjeanbud utsatt på ubestemt tid

Fergesambandet mellom Bodø og Røst-Værøy-Moskenes skal bli landets første storskala hydrogensamband, men Statens vegvesen lytter til næringens innspill til framdriftsplanen. Etter planen skulle anbudet legges ut før jul, men Statens vegvesen har nå anbefalt mer tid før driftsoppstart i neste kontrakt.

Svikt da risikoanalysen ikke gikk langt nok

Da det svenske regionsamarbeidet Varuförsörjningen høsten 2019 skulle bytte leverandør av forbruksmateriell gikk det ikke som planlagt. Plutselig sto sykehus uten materiell. I ettkant ser Varuförsörjningen att risikoanalysene forut for anskaffelsen ikke gikk langt nok, ifølge Upphandlingsmyndigheten.

Kjøpte 15 elbiler, sparte millionbeløp

Ti offentlige etater på Island har nå fullført kjøp av 15 elbiler i tre kategorier. Kjøpet ble gjort etter en mikroauksjon på vegne av Ríkiskaup, som ble avsluttet i midten av desember 2020. Basert på det totale kostnadsoverslaget i mikrotilbudet og totalprisen på mottatte bud, er den forventede totale gevinsten nær 10 mill islandske kroner.

Britene kaster om på sine anskaffelsesregler

Storbritannia omgjør reglene for sine offentlige anskaffelser og frigjør seg helt fra EUs regelverk og EU-domstolens rettspraksis. Overfor inkopsradet.se gjør Peder Blomberg, tidligere rådgiver for offentlige anskaffelser i OECD/Sigma, rede for Storbritannias forslag til endringer.

Veiledning til kjøp av plast

Aarhus Kommune deler av sine erfaringer med bæredyktig plaststrategi i en ny veiledning som kommunen og Plastindustrien har utarbeidet. Den er til hjelp for bl.a. offentlige innkjøpere når de skal treffe rette og bærekraftige beslutninger på plastområde.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22. januar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.