Forslag: Ja til fortsatt kommunale kjøp av private barnehageplasser, men …

Anbud365: Forslag Ja til fortsatt kommunale kjøp av private barnehageplasser, men …Fersk kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun sender på høring forslag til nytt system for styring og finansiering av barnehagesektoren, der fremtiden til kjøp av barnehageplasser fra de private står sentralt.

Skriv ut artikkelen

Det kan ikke legges til grunn at det finnes et marked med flere aktuelle tilbydere av barnehagetjenester i alle kommuner. Dersom det ikke er et reelt marked med flere aktuelle tilbydere, kan bruk av anskaffelser føre til økte kostnader for kommunen. Dette skriver Kunnskapsdepartementet i et høringsnotat, der det tas til orde for at kommunene fortsatt skal ha anledning til å kjøpe private barnehagetjenester. Det blir enklest i tilfeller hvor kommunen eier barnehagebygget, heter det.

Det er endringer i barnehageloven Kunnskapsdepartementet nå har sendt på høring. Det dreier seg om regelverket for finansiering og styring av barnehagesektoren. Helt sentralt står fremtiden for private barnehager.

Fortsatt bruk av anskaffelse

Departementet foreslår å videreføre en modell med finansiering av private barnehager i form av kommunale tilskudd, statlige tilskudd og foreldrebetaling, men kommunene skal fortsatt ha muligheten til å velge anskaffelsesmodellen, heter det i høringsnotatet.

Bruk av offentlige anskaffelser er den vanligste måten for det offentlige å kjøpe tjenester fra private på innenfor andre velferdstjenester. Kjøp etter anskaffelses-regelverket gir kommunen større handlingsrom til å stille egne krav til kvaliteten på tilbudet i den enkelte barnehage. Det kan også føre til at det oppstår en konkurransesituasjon som kan føre til at kommunen vil kunne betale mindre for en barnehagetjeneste. Dette forutsetter imidlertid at det finnes et marked med flere aktuelle tilbydere, slås det fast i notatet.

Inngripende

For de eksisterende private barnehagene vil en omlegging til en anskaffelsesmodell på barnehageområdet i praksis innebære at man trekker tilbake godkjenningene fra alle eksisterende private barnehager. Det vil være inngripende overfor de private barnehagene. Barnehagesektoren består av om lag 2800 private barnehager og om lag halvparten av alle barnehagebarn går i en privat barnehage. En slik omlegging vil derfor gi usikre forhold for svært mange private barnehager, barn, foreldre og ansatte.

En annen utfordring med å bruke anskaffelsesmodellen overfor eksisterende barnehager, er at mange av disse barnehagene eier byggene selv eller leier av andre private aktører, fremholder departementet i notatet. Det er mulig å bruke anskaffelser der den private barnehagen eier eller leier bygget, men at offentlige anskaffelser vil være enklest å bruke i tilfeller hvor kommunen eier barnehagebygget, fremgår det av høringsnotatet. Når det er de private barnehagene, og ikke kommunen, som eier eller leier byggene, kan det i praksis være utfordrende å bruke en modell som legger til rette for at kommunen skal kunne endre hvilken privat aktør som skal drifte barnehagen. Kommunen kan imidlertid ikke gjøre endringer i eierskapet eller leieforholdet til barnehagebygget, konstateres det.

Kan bli dyrere

Et av formålene med offentlige anskaffelser er at kommunen skal få den beste tjenesten til lavest mulig pris. Etter departementets syn kan det ikke legges til grunn at det finnes et marked med flere aktuelle tilbydere av barnehagetjenester i alle kommuner. Dersom det ikke er et reelt marked med flere aktuelle tilbydere, kan bruk av anskaffelser føre til økte kostnader for kommunen.

Bli den første til å kommentere på "Forslag: Ja til fortsatt kommunale kjøp av private barnehageplasser, men …"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.