Svensk uro, få kommuner driver med innovasjon i anskaffelser

Anbud365: Svensk uro, få kommuner driver med innovasjon i anskaffelserUpphandlingsmyndigheten har trukket frem tall for offentlige oppdragsgiveres bruk av funksjonskrav og som bedriver innovasjonsjakt i sine anskaffelser. På bildet generaldirektör i Upphandlingsmyndigheten, Inger Ek (foto: Jenny Drakenlind).

Skriv ut artikkelen

Bare 11% av svenske kommuner sier at de i høy grad arbeider med innovative løsninger i sine anskaffelser. Urovekkende, slår Upphandlingsmyndigheten fast. Det er et stort potensial for offentlige oppdragsgivere å arbeide mer med innovative løsninger, heter det. Samme konklusjonen er det når tall for bruk av funksjonskrav kommer på banen – selv om det er noen flere som er hyppige brukere av slike krav i sine anskaffelser.

Upphandlingsmyndigheten gjennomførte i fjor høst den såkalte Nationella upphandlingsenkäten. Over 700 offentlige oppdragsgivere, hvorav 13 regioner og 243 kommuner, samt nærmere 400 leverandører leverte svar. Spørsmålene dreide seg bl.a. om i hvilken grad de spurte arbeider for å fremme innovative løsninger og benytter funksjonskrav i anskaffelser.

Strekk i laget

Av de offentlige oppdragsgiverne svarte 17% at de i høy grad arbeider med å anskaffe innovative løsninger. Men det er strekk i laget: I de offentlig eide selskapene er det 28% som sier de i stor utstrekning arbeider for å anskaffe slike løsninger, i kommunene er det bare 11% som sier det. Statlige myndigheter ligger på 18% og regionene 13%, viser undersøkelsen.

En tredel av organisasjonene i undesøkelsen oppgir at de i høy grad benytter seg av funksjonskrav i sine anskaffelser. Blant regionene er det 50% som svarer dette, mens de øvrige organisasjonene ligger på 30% (offentlig eide selskap 34%, staten 33% og kommunene 30%).

Stort potensial

Upphandlingsmydigheten skriver at det er et stort potensial for offentlige oppdragsgivere å arbeide mer med innovative løsninger. Spesielt er kommunenes lave resultat notert. Det er, heter det, urovekkende ettersom de står for en stor del av den offentlige kjøpekraften og er avhengig av nye løsninger så vel som næringslivsutvikling.

Også når det gjelder bruk av funksjonskrav er det et stort potensial for å arbeide mer, fremholder Upphandingsmyndigheten. Å la være å benytte funksjonskrav gjør det vanskeligere for innovative løsninger å komme ut i markedet. Det er også en tapt mulighet for de kjøpende organisasjonene for å informere markedet om at det offentlige er interessert i markedets kunnskap og at organisasjonene ønsker å bidra med en sterk næringslivsutvikling.

Bli den første til å kommentere på "Svensk uro, få kommuner driver med innovasjon i anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.