Korona-pandemien reduserer gevinst-mulighetene på sykehus-avtaler

Anbud365: Korona-pandemien reduserer gevinst-mulighetene på sykehus-avtalerDirektør Jannicke Daae Tønjum i Sykehusinnkjøp divisjon vest har lagt fram gevinstrealiserings-rapport for perioden frem til medio august. Den kommer opp på styremøtet i Helse Vest om kort tid.

Skriv ut artikkelen

De drøyt 400 anskaffelsene som er gjennomført i regi av Sykehusinnkjøp divisjon vest frem til medio august i år har et antatt gevinstpotensial på drøye 82 millioner kroner – eller 6,6%. Dette er noe lavere enn hva Sykehusinnkjøp har fått til de seneste årene. Korona-pandemien må ta mye av skylden for det, fremgår det av en gevinstrealiseringsrapport.

Sykehusinnkjøp har rapportert om gevinstrealiseringen på sine avtaler pr. august i år. 28. september legges den frem for styret i Helse Vest. Det er helseforetakene selv som må sikre å realisere gevinstpotensialet gjennom å faktisk kjøpe inn på de inngåtte avtalene.

Samlet kan Sykehusinnkjøp første halvår 2020 vise til et gevinstpotensial på ca. MNOK 82,5 (6,6 %) for de 418 avtalene som har oppstart frem til 14.08.2020, heter det i rapporten. Omregnet til årlig gevinstpotensial for de anskaffelser som er gjennomført, blir dette ca. MNOK 20,6. Dette potensialet anses å være beregnet med tilstrekkelig grad av forsiktighetsprinsipper.

Svakt lavere så langt

– Gevinstpotensialet både i prosent og kroner er svakt lavere enn det Sykehusinnkjøp divisjon vest gjennomsnittlig har oppnådd for foretakene i Helse Vest de seneste årene, heter det. Dette antas å skyldes at det har vært mindre gjennomføring av ordinære anskaffelser som følge av Korona-pandemien, og at markedene i den forbindelse også har vært vanskeligere å hente ut gevinster i.

Samtidig fremgår det av rapporten at det fortsatt er ytterligere gevinstpotensial å hente ut knyttet både til ytterligere samordning på en del områder, valg av konkurransestrategi og avtaleform, og på å profesjonalisere prosessene for implementering, bruk og avtaleforvaltning. Sykehusinnkjøp divisjon vest forsikrer at de fortsatt vil arbeidet med å sikre at det ikke uthentede gevinstpotensialet synliggjøres og at det tilrettelegges enda bedre for at det kan hentes ut.

10% i gevinst i fjor

I fjor i et styremøte omtrent på samme tid ble Styret i Helse Vest RHF orientert om status på utvikling og drift i Sykehusinnkjøp divisjon vest i 2019. Gjennom denne rapporteringen ble det også gitt et anslag på gevinstpotensialet i avsluttede anskaffelsesprosjekter så langt i 2019 på MNOK 110 (10 %).

Bli den første til å kommentere på "Korona-pandemien reduserer gevinst-mulighetene på sykehus-avtaler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.