Skaffet sine eiere gevinst på anskaffelser på nær 140 mill i første driftsår

Anbud365: Skaffet sine eiere gevinst på anskaffelser på nær 140 mill i første driftsårAdm. dir. Kjetil Istad leder Sykehusinnkjøp HF. I årsrapporten for 2017 skiver han bl.a. at overgangen fra å levere anskaffelser som en del av Sykehusinnkjøp, og ikke som en integrert del av sykehuset, ikke bare har vært lett.

Skriv ut artikkelen

Den nyetablerte innkjøpsgiganten Sykehusinnkjøp kunne glede sine eiere, de fire regionale helseforetakene, med en gevinst på nær 140 millioner allerede første driftsår. Det fremgår av årsrapporten for 2017, som nå er lagt frem. Sykehusinnkjøp forvalter et par tusen avtaler med anslått samlet verdi på 21 mrd. Ved sist årsskifte var nær 1200 anskaffelser med samlet verdi 22 mrd. planlagt eller i gang. Og etikk, miljø og samfunnsansvar står høyt i kurs i Sykehusinnkjøps anskaffelser.

I 2017-rapporten skriver adm. dir. Kjetil Istad bl.a.:

– Vi har hatt fokus på å få etablert et helseforetak som kan driftes på en god og effektiv måte, med tilstrekkelig internkontroll i bunn. Det er viktig for oss å fremstå som en ryddig samfunnsaktør. Oppdraget vårt er stort. I 2017 fikk vi etablert de første felles planene for anskaffelser. Nesten 500 anskaffelsesprosjekter ble avsluttet i 2017, til verdi over 5 milliarder kroner årlig.

Og han fortsetter:

– Overgangen fra å levere disse anskaffelsene som en del av Sykehusinnkjøp, og ikke som en integrert del av sykehuset, har ikke bare vært lett. Likevel er tilbakemeldingene i stort at vi leverer godt til sykehusene, og det er jeg glad for. Industrien tror jeg også merket at en ny aktør var kommet på banen. Vi ønsker å spille på lag med dem, og en god dialog er derfor viktig for oss. Vi spiller på lag internt i foretaket, med spesialistene i sykehusene, og med industrien. Dette gjør vi, fordi vi tror at vi sammen kan gjøre en forskjell, til pasientens beste.

Fra 1 til 241 ansatte

Sykehusinnkjøp ble etablert seinvinteren 2015, men 2017 var året selskapet virkelig begynte å ta form. På ett år underveis etableringen økte antall ansatte fra 1 til 241. Sykehusinnkjøp er i dag representert på 27 steder omkring i Norge.

Slagordet til Sykehusinnkjøp HF er «Gode innkjøp, mer helse» som slagord. Et eksempel på dette i praksis er en anbudskonkurranse gjennomført i 2017. Resultatet av konkurransen bidro til at alle hepatittC-pasienter nå får behandling uten restriksjoner.

Som en profesjonell innkjøpstjeneste ønsker Sykehusinnkjøp HF en styrende rolle for utvikling av innkjøpskategoriene i spesialisthelsetjenesten. Et av suksesskriteriene er å utvikle helhetlige kategoristrategier i samspill med Sykehusinnkjøps viktigste interessenter. Divisjon legemidler er først i løypa.

Gevinstmål og samfunnshensyn

Gevinstmålet for 2017 var på 140 mill. ved årets slutt, og man nådde 136 av dem. Dette er gevinster som tilføres helseforetakene. Pr. utgangen av 2017 forvaltet Sykehusinnkjøp 2910 aktive avtaler til en årlig anslått verdi på 21 milliarder kroner. Nær halvparten av avtalene hadde sitt hjem i Divisjon Sør-Øst. Ved sist årsskiftet var det 1191 planlagte og pågående anskaffelser med en anslått årlig verdi på 22 milliarder. Om lag halvparten av anskaffelsene foregikk i regi av Divisjon Vest.

Det har vært arbeidet godt med etikk, miljø og samfunnsansvar, heter det i rapporten. Det er gjennomført oppfølging av leverandører innen kirurgiske en- og flergangsinstrumenter i Pakistan, i tillegg ble det gjennomført en tredjeparts revisjon på en hanskefabrikk i Malaysia. Her ble det avdekket avvik ved passoppbevaring, informasjonsrutiner, agentavgifter og ved boforholdene til migrasjonsarbeidere. Som følge av revisjonen har fabrikken tatt i bruk en ny og forbedret boenhet til immigrasjonsarbeiderne. Innenfor området miljø bistod Divisjon Sør-Øst med prosjektleder i det nordiske samarbeidet med nordisk restriksjonsliste for helse- og miljøfarlige kjemikalier. Det ble også igangsatt et prosjekt for å se på miljøkrav i legemidler. Det inkluderer en pilot på sporbarhet. Arbeidet med grønn kjemi ble gjennomført som planlagt.

Bli den første til å kommentere på "Skaffet sine eiere gevinst på anskaffelser på nær 140 mill i første driftsår"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.