Smarte offentlige anskaffelser kan bidra til bærekraftig norsk helsenæring

Anbud365: Smarte offentlige anskaffelser kan bidra til bærekraftig norsk helsenæringBlant barrierene som Legemiddelindustrien peker på i en høringsuttalelse, er manglende vekting av kvalitet og effektforskjeller ved offentlige anskaffelser. På bildet adm. dir. i Legemiddelindustrien, Karita Bekkemellem.

Skriv ut artikkelen

Smarte offentlige anskaffelser kan bli et effektivt verktøy i arbeidet med å reise en konkurransedyktig norsk helsenæring, mener Legemiddelindustrien. Innovative anskaffelser på legemiddelområdet er viktig for at vi i fremtiden skal kunne møte veksten i pleiebehov og samtidig opprettholde et bærekraftig helsevesen. Obligatoriske rabatter er sterkt innovasjonsfiendtlig og må fjernes, understreker foreningen.

Regjeringen er i gang med å forberede en stortingsmelding om helsenæringen. I den forbindelse er Legemiddelindustrien kommet med innspill, og her står offentlige anskaffelser sentralt:

– Det er viktig at Sykehusinnkjøp vektlegger innovasjon i sine anskaffelser på Legemiddelområdet, heter det. I det norske markedet er staten som hovedregel eneste kunde og dermed monopolist, derfor er det viktig at man på dette området er ekstra oppmerksom på hvilke insentiver man skaper gjennom offentlige innkjøp. Innovative anskaffelser på legemiddelområdet er viktig for at vi i fremtiden skal kunne møte veksten i pleiebehov og samtidig opprettholde et bærekraftig helsevesen. Det vil også være negativt dersom Norge som et velutviklet land med en god helsetjeneste, ikke bidrar til å løse morgendagens helseutfordringer.  Det er et arbeid som først og fremst må skje gjennom smarte offentlige anskaffelser.

Obligatoriske rabatter

Legemiddelindustrien påpeker at det ved anskaffelser er viktig at rammene er tydelig kommunisert, og forutsigbare. – Det bør være en forutsetning at det i konkurransegrunnlaget og rammeavtalen er tydelig presisert hva som konkurranseutsettes, det bør være forutsigbare kontraktsperioder, gruppering av produkter og inkludering av helsegevinster som kriterium. Obligatoriske rabatter er sterkt innovasjonsfiendtlig og må fjernes, fastslår foreningen i sin høringsuttalelse.

Blant barrierene som Legemiddelindustrien peker på, er også manglende vekting av kvalitet og effektforskjeller ved offentlige anskaffelser.

Konkurransedyktig helseindustri

En internasjonalt konkurransedyktig norsk helseindustri er viktig for Norge. Både fordi den skaper verdier i form av arbeidsplasser og eksportinntekter, og fordi helseindustriens produkter er avgjørende for en god helse- og omsorgstjeneste. Et åpent, mangfoldig og dynamisk norsk leverandørmiljø vil være en forutsetning for en helsetjeneste med høy kvalitet, pasientsikkerhet og effektivitet, og næringsutvikling med næringslivet som samarbeidspartner må være en tydelig erklært ambisjon.

Et særtrekk for helseindustrien er den sterke avhengigheten av offentlig sektor. Staten er en sentral aktør i hele helseindustriens verdikjede, fra forskning og -utvikling som gjøres via helsepersonell til markedet som i det vesentlige er offentlig sektor. Det er derfor en gjensidig avhengighet mellom en innovativ helsetjeneste og en sterk helseindustri. En norsk helseindustri er vesentlig for å sikre helsesektoren riktig teknologi og kompetanse for å møte utfordringer knyttet til en aldrende befolkning, og et endret sykdomsbilde.

Bli den første til å kommentere på "Smarte offentlige anskaffelser kan bidra til bærekraftig norsk helsenæring"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.