Vil ha strenge miljøkrav til materialbruk selv om det en tid blir færre tilbydere

Anbud365: Vil ha strenge miljøkrav til materialbruk selv om det en tid blir færre tilbydereOffentlige byggherrer som Nye Veier stiller i økende grad klimakrav i sine kontrakter, med større vekt på entreprenørens kompetanse og prestasjon, og mindre på pris, påpeker Ari Soilammi, utviklingssjef i Rådgivende ingeniørers forening (RIF).

Skriv ut artikkelen

Det må være lov å stille strenge miljøkrav til materialbruk, selv om det i en overgangsfase begrenser antall tilbydere. Offentlige anskaffelseskrav må ikke være et hinder for å få fart på det grønne skiftet, poengterer Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) i en kommentar til regjeringens strategi for grønn, sirkulær økonomi. RIF tar også til ord for at dersom utslipp skal kuttes, kan ikke konkurranser bare handle om pris.

Bestillingen på strategien, som nylig ble lagt frem, kom fra Stortinget allerede i 2018. Bygg, anlegg og eiendom løftes frem blant de viktigste sektorene for å nå målene. Men de konkrete tiltakene glimrer med sitt fravær. Regjeringens strategi er for lite ambisiøs for byggesektoren, mener RIF.

Fossilfrie bygge- og anleggsplasser, som omtales i strategien, er en god start, men ikke et endelig svar på klimautfordringene som sektoren står i, fremgår det av RIFs kommentar til strategien.

Kjøper kompetanse til laveste pris

Det største klimaavtrykket av et byggetiltak avgjøres allerede i planleggings- og prosjekteringsfasen. Ingeniør- og bærekraftskompetanse og tilstrekkelig ressurser til planlegging er avgjørende for å omstille til en mer sirkulær økonomi. I dag, slår RIF fast, er praksis ofte at både stat, fylker og kommuner kjøper inn kompetanse på laveste pris, spesielt ved utlysning av rammeavtaler, sier Ari Soilammi, utviklingssjef i Rådgivende ingeniørers forening.

Dersom utslipp skal kuttes, kan ikke konkurranser bare handle om pris. Innovative og kostnadseffektive måter å kutte utslippene av klimagasser vil bli enda viktigere i fremtiden. Offentlige byggherrer som Nye Veier stiller i økende grad klimakrav i sine kontrakter, med større vekt på entreprenørens kompetanse og prestasjon, og mindre på pris. Det gir betydelige bedre synergier i prosjektene, både når det kommer til kommer til kostnadseffektive måter å gjennomføre prosjektene på, og for å effektivt kutte utslipp, heter det.

Klimavennlige materialer må belønnes

RIF mener at det i offentlige anbud må åpnes opp for å belønne bruk av klimavennlige materialer. Det må være lov å stille strenge miljøkrav til materialbruk, selv om det i en overgangsfase begrenser antall tilbydere. Offentlige anskaffelseskrav må ikke være et hinder for å få fart på det grønne skiftet, poengterer RIF.

Det er noen felt der det offentlige bør gå foran, mener RIF, blant disse etterspørre brukte materialer til egne bygg. Offentlig innkjøp vil være viktig verktøy for å legge til rette for gjenbruk og ombruk i stor skala, konstaterer Rådgivende Ingeniørers Forening.

Må få en handlingsplan

Byggenæringen er blant de viktigste sektorene for sirkulær økonomi. Foreningen mener det haster med konkrete grep for å redusere utslipp, og ønsker et hurtigarbeidende klimautvalg for bygge- og anleggsnæringen. Utvalgets oppgave bør være å lage en handlingsplan for oppfølging av regjeringens strategi.

Bli den første til å kommentere på "Vil ha strenge miljøkrav til materialbruk selv om det en tid blir færre tilbydere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.