Høy risiko for tvangsarbeid i solcelle-anskaffelse, etiske krav vektes 50%

Anbud365: Høy risiko for tvangsarbeid i solcelle-anskaffelse, etiske krav vektes 50%Administrativ kontaktperson for solcelle-anskaffelsen er fagleder Kari Måseide Sørlie i Lillestrøm kommune (foto: Privat).

Skriv ut artikkelen

«Etikk» vektes hele 50% ved tildeling av en solcelle-kontrakt verd 200 mill i regi av Lillestrøm kommune. I tillegg finnes etisk handel-krav både blant kontraktsvilkårene og i kvalifikasjonskrav. Sterk vektlegging på etiske krav skyldes høy risiko for tvangsarbeid i alle ledd i leverandørkjeden, heter det. Når etikk er tildelingskriterium, er det fordi oppdragsgiver ikke vil nøye seg med leverandørenes redegjørelse for sine aktsomhetsvurderinger, men også se hvordan disse fungerer i praksis.

Det er Lillestrøm kommune som er oppdragsgiver og som inviterer til åpen tilbudskonkurranse i forbindelse med anskaffelse av rammeavtale for prosjektering, levering, montering og vedlikehold av solcelleanlegg. Med på anskaffelsen er også kommunene Nittedal og Enebakk, i tillegg til Romerike krisesenter.

Pris 30%, etikk 50%

Kontrakten, anslått til en verdi på drøyt 200 mill, er to-årig, med mulighet for oppdragsgiver til ytterligere forlengelse i inntil 4 år, med 12 måneder av gangen. Maksimal avtaletid er til sammen 6 år. Tilbudsfristen er 21. august. Det siktes mot to til fem leverandører på avtalen, gitt at så mange oppfyller kravene som er satt.

Tildelingskriteriene er pris 30%, oppdragsforståelse 20% og etikk 50 %. Det fremgår av konkurransegrunnlaget at denne konkurransen inneholder varer (komponenter og råvarer) med høy risiko for brudd på menneskerettigheter. For å øke påvirkningskraft og bidrag til ansvarlig næringsliv i leverandørkjeden, inneholder konkurransen krav til etisk handel i form av kontraktsvilkår, kvalifikasjonskrav og tildelingskriterier, heter det.

Dypere evaluering

Felles for kvalifikasjonskrav og tildelingskriterier om aktsomhetsvurderinger knyttet til etisk handel er metode og ILOs kjernekonvensjoner. Det foreligger likevel forskjeller mellom de to, fremholdes det i konkurransegrunnlaget. Formålet med «tildelingskriteriet» etikk er å gjøre en dypere evaluering av hvordan tilbyders aktsomhetsvurderinger fungerer i praksis. Dette innebærer at tilbydere som gjør aktsomhetsvurderinger som strekker seg utover basisnivået i kvalifikasjonskravet, kan få belønning for dette i evalueringen. Kriteriene er særlig spisset mot tema som forankring, sosial dialog, fagforeningsfrihet og kollektive forhandlinger.

Oppdragsgiver skriver at solceller er valgt fordi denne produktkategorien har høy risiko med hensyn til alle ledd i leverandørkjeden, både innsatsfaktorene og sammenstilling. Risikoen knytter seg til tvangsarbeid, og særlig gjelder en rekke fabrikker i Xinjiang-regionen.

Etikk-redegjørelse

Det forventes av tilbyderne at de utarbeider en redegjørelse for sin befatning med etisk handel. – Det understrekes i denne sammenheng at en tilbudsbesvarelse forplikter til etterlevelse i hele kontraktsperioden. Anskaffelsesregelverket har svært strenge føringer for dette. Manglende overholdelse av egen besvarelse vil anses som mislighold. Dette vil videre kunne få følger for både foreliggende kontrakt og fremtidige konkurranser, konstaterer Lillestrøm kommune

Bli den første til å kommentere på "Høy risiko for tvangsarbeid i solcelle-anskaffelse, etiske krav vektes 50%"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.