Ikke alt bør være bestemt i en rammeavtale med bare en leverandør

Anbud365: Ikke alt bør være bestemt i en rammeavtale med bare en leverandørDersom det bare er en leverandør er motpart, er det ikke noen spesielle bestemmelser om hvorledes valget av leverandør eller anbud skal foregå. Kontraktene tildeles ut fra vilkårene i rammeavtalen, heter det i en avgjørelse i Kammarrätten i Sundsvall.

Skriv ut artikkelen

Ved rammeavtale med bare en leverandør er det vilkårene som er fastlagt i selve rammeavtalen som bestemmer tildeling av kontrakter. Ikke alt behøver være bestemt, men slikt bør defineres i rammeavtale-kontrakten. I en IT-anskaffelse som var tema for en klagesak i Sverige, slo kammarrätten fast at vilkårene i rammeavtalen i neon henseender kan være åpne, f.eks. når det gjelder pris, dersom kompletteringer trengs når avrop skal skje.

Utgangspunktet var en IT-anskaffelse, der lagring, service og support inngikk. En åpen anbudskonkurranse ble gjennomført, og siktemålet var å gjøre en rammeavtale med en leverandør. Av dette ble det klage, i det en av tilbyderne som ikke fikk kontrakt, påklaget kontraktstildelingen. Hovedpåstandene var at den valgte leverandøren ikke hadde angitt pris for support, selv om support inngikk i anskaffelsen. Likeledes hevdet klageren at rammeavtalen ikke oppfylte vilkårene for rammeavtaler med en leverandør, ettersom samtlige vilkår ikke var fastsatt.

Da førsteinstansen, förvaltningsrätten, gav oppdragsgiveren medhold, gikk klageren videre til kammarrätten (Kammarrätten i Sundsvall, sak nr 2237-17).

En økonomisk aktør

Kammarrätten minner om at dersom en rammeavtale inngås med bare en økonomisk aktør, skal kontrakter som hviler på denne avtalen, tildeles i pakt med vilkårene i avtalen. Avropene må gjelde de varer og tjenester som omfattes av rammeavtalen.

I noen henseender kan vilkårene i rammeavtalen være åpne, f.eks. når det gjelder pris, dersom kompletteringer trengs når avrop skal skje, fremholder kammarrätten. Avrop må like fullt holde seg innenfor rammen for mulige justeringer som skal være definert gjennom vilkårene for avtalen. Vilkårene for avrop må ikke avvike vesentlig fra vilkårene i avtalen.

Ingen spesielle bestemmelser

Dersom det bare er en leverandør er motpart, er det ikke noen spesielle bestemmelser om hvorledes valget av leverandør eller anbud skal foregå. Kontraktene tildeles ut fra vilkårene i rammeavtalen.

Kammarrätten kom til at samtlige vilkår i den konkrete rammeavtalen var fastsatt på den måten som det reves ved slike avtaler med bare en leverandør. Når hva anskaffelsen omfatter (produkter og/eller tjenester) eller vilkårene knyttet til pris og avrop ikke fremgår tilstrekkelig tydelig, medfører det en risiko for vilkårlig tildeling av kontrakt. Det er derfor en risiko for at konkurransen om rammeavtalen settes ut av spill, konkluderer domstolen.

Omgjøre anskaffelsen

Når det gjelder mangelfullt utformede konkurransegrunnlag kan det ikke utelukkes at leverandører kunne ha levert mer fordelaktige tilbud om manglene ikke hadde vært der.  Skade eller risiko for skade kan således ha foreligget, ifølge retten, slik at anskaffelsen bør gjøres om.

Bli den første til å kommentere på "Ikke alt bør være bestemt i en rammeavtale med bare en leverandør"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.