Kontrakter på vei ut, nye digitale støtteverktøy for høyere utdanning

Anbud365 Kontrakter på vei ut, nye digitale støtteverktøy for høyere utdanningRoar Olsen er direktør i Sikt (Kunnskapssektorens tjenesteleverandør), som er organisert som et statlig forvaltningsorgan under Kunnskapsdepartementet.

Skriv ut artikkelen

Universitets- og høyskolesektoren står foran store veivalg når det gjelder anskaffelser av digitale produkter som understøtter læring og vurdering innenfor høyere utdanning. Samtidig nærmer eksisterende kontrakter på læringsplattform (LMS), digital eksamen og plagiatkontroll seg slutten på kontraktsperioden. Derfor er Sikt (Kunnskapssektorens tjenesteleverandør) på vegne av sektoren i full gang med hele fire anskaffelsesprosjekter som skal føre frem til nye kontrakter i løpet av de kommende årene.

Det er nødvendig med en omfattende omstilling mht. bruk av digital teknologi for å dekke fremtidige behov, fremgår det av nettsiden til Sikt. Det etterlyses bl.a. støtte for livslang læring, større fleksibilitet i utdanningen, mer aktiviserende undervisning, og andre måter å gjennomføre vurdering på.

Understøtte læring

Likeledes skal det være større vekt på utvikling av studentenes ferdigheter i tråd med hva arbeidslivet etterspør, f.eks. evne til å samarbeide om innovative løsninger og reflektere over komplekse problemstillinger, fremfor å teste oppnåelse av enkelt målbare kompetansemål.

Fremtidige systemer må understøtte læring, melder Sikt, være enkle i bruk og henge godt sammen. Det stilles strenge krav til at systemene er sikre, ivaretar personvern og tilgjengelighetskrav, og er utformet i tråd med gjeldende lover og forskrifter.

Fire anskaffelsesprosjekter

Eksisterende kontrakter på læringsplattform (LMS), digital eksamen og plagiatkontroll nærmer seg imidlertid slutten på kontraktsperioden. Anskaffelsesprosesser er derfor i gang. Anskaffelsene er organisert i fire prosjekter; tre systemanskaffelser og et overbyggende fellesprosjekt som vil jobbe med kartlegging og plan for realisering av gevinstene, regelverk, integrasjoner, m.m. på tvers av produktene.

De tjenestene som er aktuelle for anskaffelse er:

Kontraktsignering 2024/2025

Anskaffelsesprosjektet for læringsplattformen (LMS) ble etablert i juni 2023. Tidsplanen tar sikte på avtalesignering innen oktober 2024. Prosjektene for anskaffelse av digital eksamen og plagiatkontroll gjennomføres delvis i parallell med LMS-anskaffelsen – med planlagt kontraktsignering første kvartal 2025.

Sektoren vil bli involvert i de ulike anskaffelsesprosjektene. Overbyggingsprosjekt skal holde sektoren orientert og involvert gjennom bl.a. åpne innspillsmøter, webinarer, nyhetsbrev og andre tiltak. Alle interesserte virksomheter får anledning til å benytte seg av avtalene som blir inngått. Sikt vil kartlegge interessen for deltakelse i anbudet.

Innsiktsprosjekt i forkant

I forkant av innkjøpsprosessen gjennomførte sikt et innsiktsprosjekt. Med omfattende krav til hva fremtidige systemer for læring og vurdering skal løse, var det nødvendig å gjennomføre et arbeid med å skaffe og systematisere innsikt i både behovene, men også rammene og mulighetene, fremfor å sette i gang en innkjøpsprosess umiddelbart, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Kontrakter på vei ut, nye digitale støtteverktøy for høyere utdanning"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.