Nå kommer ny, europeisk plattform med innkjøpsdata og analyseverktøy

Anbud365: Nå kommer ny, europeisk plattform med innkjøpsdata og analyseverktøyDe nye kunngjøringsskjemaene åpner muligheter for en europeisk database for offentlige anskaffelser uten sidestykke. Illustrasjonen viser strukturen i EUs nye plattform for data fra og om offentlige anskaffelser – innsamling av data nederst, så integrasjon og sjekk av datakvalitet, så kommer analyseverktøyene og inngang for brukerne.

Skriv ut artikkelen

En helt ny verden av kunnskap på EU-nivå om offentlige anskaffelser åpner seg i år. Det er de nye kunngjøringsskjemaene som er obligatoriske fra slutten av oktober i år som gjør det mulig. En EU-plattform for tilgang – for første gang – på data knyttet til offentlige anskaffelser fra så vel EU- som nasjonalt og regionalt nivå skal etableres. Målet er å ha basis-arkitekturen og analyse-verktøyet på plass midsommer i år. DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) er i full gang med en ny versjon av Doffin for å få plass støtte for dette.

Det heter i informasjonen fra Europakommisjonen at det er viktig å få tilgang til data og tanalysemuligheter for å dra full nytte av det offentliges anskaffelser. I dag er det slik at bare 20% av kunngjøringene over EUs Tenders Electronic Daily (TED – EUs svar på Doffin – er tilgjengelige og søkbare på et felles sted. Resten – 80% er spredt i ulike formater på nasjonale eller regionale nivå eller vanskelig å gjenbruke for policyformål, innsyn og bedre anskaffelser.

Dette skal det nå bli en endring på, heter det, gjennom Public Procurement Data Space (PPDS), som er Europakommisjonens datainitiativ for offentlige anskaffelser. Det er for øvrig det første initiativ for en spesifikk sektor sprunget ut av EUs datastrategi.  PPDS blir en plattform på EU-nivå for tilgang – for første gang – på data knyttet til offentlige anskaffelser på så vel EU- som på nasjonalt og regionalt nivå.

Nye kunngjøringsskjemaer

Det er innføring av de såkalte eForms som gjør det mulig å formidle informasjon i en merstrukturert måte, skriver Europakommisjonen. eForms er det engelske navnet på de nye kunngjøringsskjemaene for offentlige anskaffelser, der de nåværende skjemaene går under betegnelsen «notices». De nye skjemaene gjelder for anskaffelser over EØS-terskelverdi, som skal publiseres på Tender European Daily (TED). De er utviklet av EU-kommisjonen og skal tilpasses norske forhold.

De nye kunngjøringsskjemaene eForms vil fra 25. oktober 2023 være eneste lovlige form for kommunikasjon med TED. DFØ jobber med en ny versjon av Doffin for å få plass støtte for dette.

Også en verktøykasse

Datamengden skal kombineres med en verktøykasse for analyse der avansert teknologi som kunstig intelligens i flere utgaver tas i bruk. Dette, mener Europakommisjonen vil ikke bare omdanne offentlige anskaffelser, men også gi ny og verdifull innsikt til innkjøpere, policymakere, næringsliv og interesserte folk for øvrig.

PPDS vil bli etablert gradvis. Målet er å ha basis-arkitekturen og analyse-verktøyet på plass midsommer i år. På slutten av 2024 regner man med å ha koplet på alle deltakende nasjonale kunngjøringsportaler, integrert historiske data publisert på EU-nivå og utvidet analyse-verktøykasse. Fra og med2025 er muligheten til stede for at systemet kan etablere lenker til ytterligere eksterne datakilder, ifølge informasjonen fra Europakommisjonen.

SMB-ene

For små og mellomstore bedrifter spesielt venter en portal som er enkel å bruke og som gir tilgang til et mye større antall åpne kunngjøringer om konkurranser, der datakvaliteten er vesentlig bedre. På den måten skal de mye lettere kunne identifisere mulige, relevante kunngjøringer og benytte analyseverktøy for planlegging av sine ressurser fremover til bruk ved de met fristende og lovende oppdragene. Eksempelvis, poengterer Europakommisjonen, kan interesserte tilbydere sortere ut offentlige kjøper som har oppmerksomhet rettet mot innovative og bærekraftige anskaffelser. SMB-ene kan også dra nytte av at offentlige kjøpere benytter den innsikten som blir tilgjengelig for dem, til å gjøre aktuelle kunngjøringer lettere å finne.

Bli den første til å kommentere på "Nå kommer ny, europeisk plattform med innkjøpsdata og analyseverktøy"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.