Tar grep om styring av kjøp av eksterne IKT-tjenester

Anbud365: Tar grep om styring av kjøp av eksterne IKT-tjenesterAdm. dir. Stig Slørdahl i Helse Midt-Norge har lagt forslag til IT-leverandørstrategi frem for sitt styre.

Skriv ut artikkelen

Konklusjonen fra en strategisk analyse i regi av Helse Midt-Norge IT viser at det ikke er potensial for å oppnå vesentlige besparelser ved å gjennomføre tjenesteutsetting av eksisterende tjenester på nåværende tidspunkt. Potensialet for frigjørelse av ressurser er også begrenset, og det vil være en markant omdømmerisiko ved å utføre slike tiltak. Det fremgår av et forslag til revidert leverandørstrategi for IKT som er fremlagt for styret i Helse Midt-Norge.

Dagens strategi for Helse Midt-Norge IT (Hemit) tilsier at leverandørmarkedet skal brukes for standardtjenester ut fra en vurdering om kostnadseffektivitet og kvalitet. I dag leveres ca. 7 % av denne type tjenester av eksterne leverandører.

Revidert leverandørstrategi fastslår at Hemit skal være ansvarlig for å levere alle IKT-tjenester til helseforetakene i regionen, både tjenestene som Hemit produserer i egen regi og tjenester som leveres av eksterne leverandører. Dette fremgår av prinsippene for den reviderte leverandørstrategien.

Utsetting av tjenester

Utsetting av eksisterende tjenester skal overveies dersom det ikke øker risikoen til strategiske prosjekter, vil begrense ressursutfordringer og/eller frigjøre ressurser til nye prosjekter og kan dokumentere vesentlig nytteverdi. Eksterne tjenesteleverandører skal vurderes ut fra kostnadseffektivitet, informasjonssikkerhet, fleksibilitet og kvalitet.

Hemit har identifisert en rekke mulige tiltak som kan gjennomføres innenfor rammene av leverandørprinsippene. Konklusjonen fra denne strategiske analysen viser at det ikke er potensial for å oppnå vesentlige besparelser ved å gjennomføre tjenesteutsetting av eksisterende tjenester på nåværende tidspunkt. Potensialet for frigjørelse av ressurser er også begrenset, og det vil være en markant omdømmerisiko ved å utføre slike tiltak.

Prinsippene bak

Prinsippene bak den reviderte leverandørstrategien tilsier at:

  • Hemit må etablere en «skymeglerfunksjon» som fortløpende vurderer både bruk av skytjenester og utsetting av eksisterende og nye tjenester til eksterne leverandører.
  • Hemit må kontinuerlig fokusere på optimalisering av Helse Midt-Norges infrastruktur for å forbli konkurransedyktig sammenlignet med eksterne leverandører.
  • Hemit må ha høy kompetanse på å identifisere nye tjenester fra digitale leverandører, og integrere disse i eksisterende tjenesteportefølje.
  • Hemit må håndtere et komplekst leverandørlandskap med ulike teknologier. Dette krever sterkere leverandørstyring.

Veikart

Et samlet veikart for leverandørstrategien er utviklet, og det konkretiserer nødvendige aktiviteter. Veikartets formål er å posisjonere Hemit som en megler og leverandør av IKT-tjenester, i tillegg til å være en produsent av tjenester. Dette for å best mulig kunne utnytte utviklingen innen teknologi, implementere og forvalte nye tjenester, og for å best mulig kunne støtte de strategiske prosjektene.

Selv om det i større grad vil være aktuelt å kjøpe tjenester i markedet fremover, er det helt nødvendig at Helse Midt-Norge har en egen funksjon som har helhetlig oversikt over porteføljen og som kan ta stilling til hva som skal anskaffes i markedet og hva som skal leveres internt, skriver adm. dir. Stig Slørdahl i Helse Midt-Norge til sitt styre. Hemit vil inneha denne rollen.

Bli den første til å kommentere på "Tar grep om styring av kjøp av eksterne IKT-tjenester"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.