Liten distriktskommune med klimavennlige bilkjøp – fikk hjelp av prosjekt-kompetanse

Anbud365: Liten distriktskommune med klimavennlige bilkjøp – hjelp fra prosjekt-kompetanseProsjektet «Klimavennlig innkjøp på Indre Agder» under ledelse av Roy Akselsen søker å gi råd for å gi distriktskommuner en så friksjonsfri overgang til nullutslipp som mulig. (foto: Vennesla kommune).

Skriv ut artikkelen

Kommunen har knapt 1200 innbyggere, men har gjort anskaffelser som vil bidra til at Norges forpliktelser etter Parisavtalen oppfylles. Det dreier seg om Valle kommune i indre Agder, som har gått fra diesel- til elbiler. Den nødvendige kompetansen har de skaffet seg via prosjektet «Klimavennlig innkjøp på Indre Agder». Formålet med prosjektet er å øke kunnskapen om grønne innkjøp i mindre kommuner, samt få til tilhørende samarbeidsmodeller, prosesser og kultur.

Roy Akselsen ble ansatt i prosjektet «Klimavennlig innkjøp på Indre Agder» i fjor, der kommunene Vennesla, Iveland, Åseral, Evje og Hornnes, Bygland, Valle, Bykle og Birkenes er med. I skrivende stund er han opptatt med bilparken i Vennesla, Iveland, Valle og Bykle:

– Samlet skal cirka 140 biler skiftes ut i de åtte kommunene hvor jeg jobber med innkjøp, opplyser Akselen i en artikkel på nettsiden til Vennesla kommune.

Spare penger, kutte utslipp

I Valle er allerede elbil i bruk i hjemmetjenesten – med gode erfaringer. Nå kommer Vennesla, Iveland, og flere kommuner etter tur. Av de åtte kommunenes 187 kjøretøy, bestemte Valle seg for å erstatte fire dieselbiler med fire nullutslippsbiler. Kommunen sparte dermed godt over 100.000 kroner i driftsmidler i tillegg til klimautslipp. Fire biler ga over 18 tonn reduksjon i Co2-utslipp for et innkjøp.

Prosjektet har en ramme på to mill, som er gitt av Klimasats i 2020. De åtte kommunene er gått sammen med intensjon om samarbeide om å få inn systematiske klimakrav i kommunenes egne og felles anskaffelser. Innføring av systematisk arbeid med klimakrav i innkjøp i en eller flere er omfattende og krever kompetanse blant annet om offentlige innkjøp, klimaregnskap/‐budsjett og lav‐ og nullutslippsteknologi, men også organisasjonsbygging, samarbeid og kultur.

Videreformidle kunnskap

Prosjektlederen har vært aktivt inne i planprosesser i flere kommuner for å se hvordan man kan være klimasmarte tidlig i planprosessene. Kunnskapen Valle og Vennesla har tilegnet seg gjennom bilkjøp-prosessen skal videreformidles til de øvrige kommunene. Leverandører og nye teknologier er kartlagt slik at kommunene kan få økt kunnskap på dette området.

I alle kommunene er det gjort kartlegging av dagens avtaler og sett på muligheter for forbedringer. Nærmest fra første dag har prosjektlederen kunnet bidra med råd i enkeltinnkjøp. Prosjektet søker å gi råd for å gi distriktskommuner en så friksjonsfri overgang til nullutslipp som mulig.

Bli den første til å kommentere på "Liten distriktskommune med klimavennlige bilkjøp – fikk hjelp av prosjekt-kompetanse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.