Barriere for dansk forsvarsindustri: Langdryge og ugjennomsiktige anskaffelser

Anbud365: Barriere for dansk forsvarsindustri: Langdryge og ugjennomsiktige anskaffelserErhvervsstyrelsen i Danmark, her ved sin direktør, Katrine Winding, har nettopp mottatt en rapport om utfordringer og muligheter for dansk forsvarsindustri.

Skriv ut artikkelen

En fersk analyse av dansk markedet indikerer at den største barrieren for forsvarsindustrien er langdryge og ugjennomsiktige anskaffelses- og anskaffelsesprosesser. Flere bedrifter opplever dessuten at det kan ta flere år fra de har første dialog med en eventuell kunde til de har en endelig avtale på plass. Dette fremgår av rapporten der analysen er en del. Heller er det ikke så greit for SMB-er å handle med det danske forsvaret.

IRIS Group har laget rapporten «Danmarks forsvarsindustrielle økosystem –  Kortlægning og analyse af kapabiliteter, muligheder og barrierer» for Erhvervsstyrelsen. Hovedformålet med rapporten er å skape et helhetlig og oppdatert kunnskapsgrunnlag for tiltak som kan fremme utviklingen av dansk forsvarsindustri i vid forstand.

Utfordringer

Det danske forsvaret kjøper inn ca. 14% av utstyret hos innenlandske leverandører. Dette er betydelig lavere enn i mange andre europeiske land, hvor opp mot 90% av forsvarsmateriellinnkjøpene går til nasjonale leverandører.

Kartleggingen viser at dansk forsvarsindustri teller mer enn 500 bedrifter fordelt over hele landet. Spesielt forsvarsmarkedets anbuds- og anskaffelsesprosesser og – i noe mindre grad – også de høye kravene som stilles, utfordrer både etablerte og nye aktører, fremgår det av rapporten.

Største barriere

Analysen indikerer at den største barrieren for forsvarsindustrien er langdryge og ugjennomsiktige anskaffelses- og anskaffelsesprosesser. Bransjens muligheter på forsvarsmarkedet vil kunne styrkes gjennom lettere tilgang til dialog om spesifikke behov og utfordringer i dem operativ beskyttelse, slås det fast i rapporten.

Langvarige og ugjennomsiktige anskaffelsesprosesser kan være spesielt utfordrende for små bedrifter og startups, som har færre ressurser å trekke på. De er – typisk nok – ikke en del av store rammeavtaler med det danske forsvaret eller andre land, noe som kan sikre en kontinuerlig ordreflyt over en lengre periode.

«Alltid ligge bakerst»

Flere av de mindre forsvarsindustribedriftene sier nettopp i intervjuene at det krever mye ressurser av dem (både i forhold til tid og økonomi) for å oppfylle de ulike kravene. Samtidig kan de ha følelsen av å «alltid ligge bakerst» – f.eks. når det i større anbud stilles konkrete krav til prøver fra enkelte institusjoner som de kanskje aldri har hørt om før.

Flere bedrifter opplever at det kan ta flere år fra de har første dialog med en eventuell kunde til de har en endelig avtale på plass. Dette skyldes blant annet at det ofte er mange faser i anbuds- og innkjøpsprosessen, hvor mulige leverandører må involveres og bidra flere ganger. Dessuten opplever noen selskaper i kartleggingen at mangel på ressurser eller feil i innkjøpsorganisasjonene kan bidra til å forsinke prosessen.

De lange prosessene gjør også at bedriftene må bruke mye ressurser på å forfølge ulike salgsmuligheter – uten å vite hvilke som fører til reelle bestillinger. Denne usikkerheten kan også gjøre det vanskelig å planlegge produksjon og drift på lengre sikt – og se lenger frem enn neste ordre.

Bli den første til å kommentere på "Barriere for dansk forsvarsindustri: Langdryge og ugjennomsiktige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.