Markedsdialog i åtte ledd bunnplanken i ny vri på frukt- og grøntanskaffelser

Anbud365: Markedsdialog i åtte ledd bunnplanken i ny vri på frukt- og grøntanskaffelserAnya Hultberg ved Københavns Madhus har vært faglig rådgiver når Københavns kommune har satset på frukt- og grøntanskaffelser med krav til bredde og sesongvariasjoner.

Skriv ut artikkelen

En frukt- og grøntanskaffelse til store institusjoner i Københavns kommune har skapt fornyelse i grønn, offentlig innkjøpspraksis uten at det koster ekstra. Kommunen har stilt krav om sortimentbredde og sesongvariasjoner, noe som har ført til at hele varekjeden har måttet revurdere sine produksjonsformer. Og tiltakene har skapt åpning for lokale, mindre produsenter. En omfattende markedsdialog – med åtte ledd – forut for konkurransen ligger i bunn.

Dette fremgår av et oppslag på denansvarligeindkober.dk. København kommune, en av kommunene i Stor-København, har ambisiøse mål på matområdet. Kommunen har viet mye oppmerksomhet på økologi, som nå nærmer seg 90% i alle kommunale måltider. En nylig gjennomført frukt- og grøntanskaffelse gir dessuten kommunens storkjøkkener et mer variert utvalg basert på sesongvariasjoner.

Samarbeidet med kommunalt eide Københavns Madhus har bidratt til å utforme de kriteriene som ble lagt i grunn i den aktuelle anskaffelsen – i dialog med kommunens anskaffelsesansvarlige.

Markedsdialog viktig verktøy

Markedsdialog er et viktig verktøy i prosessen, og kommunen har gode erfaringer med å gå tidlig i gang med denne. Et eksempel er da kommunene skulle lage en anskaffelse av kjøttvarer. Da meldte leverandørene fra om at de ikke kunne skaffe økologisk halal-kjøtt til en rimelig pris. Kommunen bestemte seg dermed for å gjøre økologisk halal-kjøtt til et konkurranseparameter i anskaffelsen. Leverandørene ble varslet om dette et år før selve anskaffelsen ble satt i gang, og da kunngjøringen kom, viste det seg at leverandørene likevel var blitt i stand til å tilby slikt kjøtt til en rimelig penge.

Markedsdialogen deres starter med at de anskaffelsesansvarlige tar kontakt med mulige leverandører av frukt og grønt til kommunen, deretter tas leverandørenes innspill med til kjøkkenene som bidrar med sin input. Neste steg er så ny dialog med leverandørene.

Konkurransegrunnlag på høring

Da er tiden inne til at kommunens anskaffelsesansvarlige tar til med å skrive konkurransegrunnlaget, som så sendes på høring slik at leverandørene igjen kan komme med sine synspunkter. Et par uker inne i høringsperioden inviteres de aktuelle leverandørene til møte med kommunen. Her utdyper de anskaffelsesansvarlige ulike forhold i konkurransen.

Når det så er gått enda et par uker, er fristen ute for eventuelt ytterligere spørsmål fra markedet. Da er markedsdialog-prosessen til ende – det endelige konkurransegrunnlaget skrives.

Pris ble vektet 40%, kvalitet 53% og diversitet (mangfoldighet) 25% i denne anskaffelsen.

100 ulike eplesorter og uendret matbudsjett

På tross av bl.a. krav til økologi, diversitet og sesongbestemte varer er det samlede matbudsjettet i kommunen ikke steget. Det er oppnådd besparelser ved at kjøkkenene bl.a. bruker flere grønnsaker og mindre kjøtt i måltidene.

Virkningen av kravet om diversitet fremgår svært tydelig når man ser på leveranse av epler. Mens det tidligere ble tilbudt svært få sorter, ble kommunen etter innføring av diversitetskravet tilbudt over 100 forskjellige eplesorter fra tilbyderne. Mange av sortene kom fra små og mellomstore underleverandører.

Lokale råvarer

En indirekte virkning av diversitetskravet var at anskaffelsen sikrer flere lokale råvarer, da det ikke lenger lønner seg å få transportert små partier av diverse sorter frukt og grønt hjem fra utlandet. Leverandørene valgte i stedet å lage underkontrakter med mindre, danske produsenter, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Markedsdialog i åtte ledd bunnplanken i ny vri på frukt- og grøntanskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.