Revisjon: Kutt ned transaksjonskostnadene, store gevinster å hente

Anbud365: Revisjon: Kutt ned transaksjonskostnadene, store gevinster å henteStatsrevisorene ber i en beretning til Folketinget at departementene redusere sine transaksjonskostnader. På bildet formann for Statsrevisorene, direktør Henrik Thorup.

Skriv ut artikkelen

Departementenes transaksjonskostnader må ned, og det må også skje med de kostnadene tilbyderne pådrar seg ved offentlige anskaffelser. Dette er de danske Statsrevisorenes budskap til Folketinget. Det er store gevinster å hente, meldes det, og tre grep inngår i revisorenes anbefaling. I næringslivet, i Dansk Industri, står jubelen i taket over revisjonsanbefalingene.

Når Rigsrevisionen eller Statsrevisorerne vil undersøke et område – f.eks. statens innkjøpspolitikk – går Rigsrevisionen i gang med å revidere og undersøke sakens regnskaper. Når de er ferdige, sender de resultatet i en beretning til Statsrevisorerne. Statsrevisorerne gjennomgår så saken og kommenterer den ut fra en karakterskala, som er laget til formålet. Beretningen bli så sendt til Folketinget.

Denne gangen har de to revisorenhetene kastet sitt blikk på transaksjonskostnader i forbindelse med anskaffelser. Det kan være store gevinster å hente, skriver statsrevisorene i sine bemerkninger, hvis departementene kan redusere transaksjonskostnadene ved anskaffelser. Det pekes særlig på:

  • I høyere grad bør departementene få oversikt over markedene og ha dialog med leverandørene får de legger en oppgave ut i konkurranse
  • Unødvendige krav og detaljer i konkurransegrunnlaget og kravspesifikasjonen, særlig i forbindelse med tjenesteanskaffelser, bør unngås
  • I høyere grad bør departementene koordinere anskaffelser på tvers av departementsområder, bl.a. med sikte på å samle sine anskaffelser og redusere transaksjonskostnadene

I noen tilfeller 50% av kontraktsverdien

Transaksjonskostnader omfatter både de kostnader som oppdragsgiver har hatt i forbindelse med en konkurranse og alle tilbydernes tilsvarende. Man kan ikke komme unna dem, men det er risiko for at de kan bli uforholdsmessig høye, påpeker Statsrevisorene. Undersøkelsen som Rigsrevisionen har utført, viser at de samlede transaksjonskostnader for departementene og tilbyderne ved noen anskaffelser er nådd opp i mer enn 50% av innkjøpets verdi.

Rigsrevisionen slår fast at de samlede transaksjonskostnadene for departementer og tilbydere i gjennomsnitt er 17% av innkjøpets verdi for EU-anskaffelser og 38% av tilsvarende for øvrige kunngjøringer. Når det gjelder beløp, er de gjennomsnittlige kostnader i forbindelse med EU-anskaffelser ca. 293 000 kroner for oppdragsgivere og ca. 139 000 kroner for den enkelte tilbyder. Tilsvarende tall for kunngjøringer utenom EU- anskaffelser er henholdsvis ca. 26 000 og ca. 44 000 kroner.

Jubel for Statsrevisorene

Dansk Industri jubler over Statsrevisorenes beretning til Folketinget. Å få ned transaksjonskostnadene har lenge vært en anbefaling fra denne næringslivsorganisasjonen. Rådgiverbransjen blir særlig hardt rammet av de høye transaksjonskostnadene, heter det fra Dansk Industri. Ifølge en undersøkelse vurderer 85% å avholde seg fra å levere tilbud i offentlige anbudskonkurranser på grunn av de høye transaksjonskostnadene.

Bli den første til å kommentere på "Revisjon: Kutt ned transaksjonskostnadene, store gevinster å hente"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.