Avvises fra anbud om de ikke forplikter seg på nullutslipp pr. 2050

Anbud365: Avvises fra anbud om de ikke forplikter seg på nullutslipp pr. 2050Minister for effektivisering og omstilling i Storbritannia, Lord Agnew, lanserte nylig nye bestemmelser og krav som ledd i å bruke det offentliges innkjøpsmakt for å nå miljø- og klimamål.

Skriv ut artikkelen

Fra og med september i år må alle potensielle tilbydere i anbudskonkurransene til sentralmyndighetene i Storbritannia forplikte seg til netto nullutslipp pr. 2050. I tillegg må de ha lagt frem en plan karbonreduksjon. Uten å forplikte seg eller stille med en slik plan, får de ikke en gang lov til å være med i konkurransene – altså ikke bare de som vinner konkurransene. Dette gjelder alle kontrakter verd over 58,5 mill norske kroner.

Dette fremgår av en pressemelding fra den britiske regjeringen. De nye bestemmelsene innebærer også at rapporteringsplikten for utslipp utvides til også å gjelde forretningsreiser, ansattes reiser til og fra jobb, transport ellers, distribusjon og avfallshåndtering. Dette utgjør, heter det, en vesentlig andel av en organisasjons samlede karbonfotavtrykk.

Bestemmelsene som nylig ble lansert, gjør at den britiske regjeringen blir først i verden med denne type krav på plass, noe som, heter det, understreker Storbritanninas globale lederrolle i å håndtere klimaendringene.

Bruke innkjøpsmakten

Britene bruker nær 3400 milliarder norske kroner på offentlige anskaffelser i året, regjeringen ønsker å benytte denne innkjøpsmakten til å vri økonomien over til netto nullutslipp. De nylig lanserte bestemmelsene er en viktig del av Storbritannias ledende rolle, heter det i pressemeldingen. Grepene vil hjelpe med å gjøre økonomien grønnere, uten at man overbelaster næringslivet, spesielt SMB-ene. Regjeringen mener at den har truffet en balanse mellom å drive frem den grønne økonomien og det å ikke ekskludere de små og mellomstore leverandørene fra å komme med tilbud i det offentliges konkurranser.

Næringslivet positivt

Confederation og British Industries (CBI) – NHO i Storbritannia – kommenterer og sier at de lenge har støtte å benytte det offentliges anskaffelser for å sikre at pengebruken går til å fremme landets miljømål. De nye bestemmelser vil, heter det, vil oppmuntre flere firmaer i landet til å forplikte seg til å nå nullutslippsmålene når de deltar i det offentliges anbudskonkurranser.

En representant fra tjenestesektoren sier at tilnærmingen minner om «hurtigbetalings»-tiltaket som kom i 2019. Det gjorde at leverandører i sine tilbud kunne forutsette at deres underleverandører fikk betalt uten særlig ventetid. Resultatet av dette tiltaket har ført til forbedringer i betalingskulturen i Storbritannia.

De nye bestemmelsene gjelder for sentralmyndighetene – departementer, underliggende etater og eide selskaper, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Avvises fra anbud om de ikke forplikter seg på nullutslipp pr. 2050"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.