Ber om tiltak for å sikre konkurransenøytralitet og like vilkår

Anbud365: Ber om tiltak for å sikre konkurransenøytralitet og like vilkårKvaliteten i virksomhetene, så vel i offentlig som i privat regi, risikerer å bli uthulet når de økonomiske forutsetningene ikke følger kostnadsutviklingen, konstaterer Vårdföretagarna. På bildet Inga-Kari Fryklund, som er forbundsdirektør i organisasjonen.

Skriv ut artikkelen

Private aktører innenfor helse- og omsorgssektoren i Sverige ber om tiltak for å sikre like vilkår og konkurransenøytralitet i forhold sine offentlig eide konkurrenter. Årlige prisjusteringer, skjerpet lovgivning og åpenhet og transparens fra de offentlige aktørenes side når det gjelder driftsresultat er de tre viktige tiltakene.

Den svenske interesseorganisasjonen Vårdföretagarna har i fem rapporter gransket de private omsorgstilbyderes forutsetninger og vilkår i landsting (fylkeskommuner) og kommuner. I den siste rapporten i serien «De dolda hoten mot mångfalden» oppsummerer organisasjonen og kommer sine anbefalinger. Vårdföretagarna er en arbeidsgiver- og bransjeorganisasjon for foretak som helse og omsorg i privat regi. Foreningen representerer ca. 2 000 medlemsforetak med 100 000 årsverk.

Økonomiske tilskudd

Det er tre anbefalinger organisasjonen legger vekt på og som er viktige for å sikre rettferdige og likevilkår for alle – uansett om de er offentlige eller private på helse- og omsorgsområdet. For helse- og omsorgsforetak er årlige prisjusteringer det viktigste enkelttiltaket for å styrke forutsetningene for at privat og offentlig drevet virksomhet skal kunne drive langsiktig, holdbar helse og omsorg, så vel økonomisk som kvalitetsmessig, heter det.

Kvaliteten i virksomhetene, så vel i offentlig som i privat regi, risikerer å bli uthulet når de økonomiske forutsetningene ikke følger kostnadsutviklingen.

Sammenlikne kostnader

En annen anbefaling er at kommuner og landsting årlig bør fremvise – åpent og transparent, de økonomiske resultatene i virksomheter som de driver i egen regi innenfor helse og omsorg. Resultatene vil vise, fremgår det av rapporten fra Vårdföretagarna, om kommunen eller landstinget klarer å levere helse- og omsorgstjenester med samme økonomiske tilskuddsbeløp som de private foretakene får. For de private leverandørene av slike tjenester gir transparensen en mulighet til å sammenlikne sine kostnader med egenregien og vurdere om like vilkår gjelder.

Konkurransenøytralitet

Dessuten ber Vårdföretagarna regjeringen om å iverksette en utredning for å skjerpe lovgivningen med det for øyet å sikre konkurransenøytralitet mellom private og offentlige utførere. I de fleste kommuner og landsting, fremholder organisasjonen, er den kommunalt eller landstingsdrevne virksomheten dominerende og den private helse- og omsorgsgiverens store konkurrent. Ettersom kommunen og landstingene her sitter på begge sider av bordet, er risikoen for særbehandling av egen virksomhet stor.

Bli den første til å kommentere på "Ber om tiltak for å sikre konkurransenøytralitet og like vilkår"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.